Bütçe görüşülürken konuşan Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu, turizmin önümüzdeki süreçte kalkınmanın önünü açacağını kaydetti.

Türkiye’den de yardım alınacağının doğru olduğunu fakat verilen bütçenin de yeterli olmasını ümit ettiğini dile getiren Sucuoğlu, bu bütçeyle hedeflerin yerine getirilmesinin çok zor olduğunu kaydetti.

Bakanlığa geldiği günden itibaren yaptığı çalışmaları özetleyen Sucuoğlu, tüm üniversite turizm bölüm başkanları ve turizm sektörü paydaşlarıyla protokol imzalandığını, bu protokolle paydaşlarla özerk turizm yönetiminin 2 yıl boyunca hizmet verebileceğini belirtti.

OTEM konusunda da ciddi çalışmalar yapıldığını dile getiren Sucuoğlu, Nisan başı ilk mezunların verileceğini söyledi.  

Reklam katkılarında artışa gidildiğini, 1-2 ve 3 yıldızlı otellerde her turist için verilen katkı payının da artırıldığını dile getiren Sucuoğlu, bu otellerin yenilenmesi için faizlerin belli oranda bağışlanması üzerinde çalıştıklarını kaydetti.

Sucuoğlu, Zaferburnu’ndan Kayalar köyüne kadar 247 km’lik yürüyüş alanı ve  25 adet ring şeklinde parkurların hazır olduğunu ve mevcut olan 15 bisiklet parkurunun ileriki günlerde hizmete gireceğini de söyledi.

Köylerde yapılan panayırlara turist gelmesi için panayırların tarihlerinin Bakanlığa bildirilerek kitapçık halinde duyurulmasının sağlanacağını da dile getiren Sucuoğlu, otellerin bilinçlendirilerek panayırlara katılımın artmasını sağlama hedefinde olduklarını kaydetti.

Eski eserlerin turiste daha iyi hizmet için Bakanlık kontrolünde Belediyelerin hizmetine verileceğini de söyleyen Sucuoğlu, bu konuda da belediyelerden haber beklediklerini belirtti.

UBP Milletvekili Ergün Serdaroğlu ise, Bakan’ın konuşmasından Turizm Bakanlığı’nın bugüne kadar çok bir şey yapamadığını anladığını söyledi.

Serdaroğlu, çevrenin, taş ocaklarının rehabilite edilmemesi ve Teknecik Santrali’ndeki dumanın da giderilmemesi halinde turizmde gelişme veya turist çekmede başarılı olunamayacağını belirtti. 

Serdaroğlu, imzalanan protokollerin, otel çalışmalarının veya buna benzer her şeyin kontrol ve denetiminin yapılması gerektiğini de vurguladı.

DP-UG Milletvekili Menteş Gündüz de, bütçede ayrılan paranın yeterli olmadığını, KKTC’ye direk uçuşların olmamasının da sıkıntı yarattığını kaydetti.

Gündüz, Güzelyurt bölgesinde hastane yapılmasının turistler açısından da önemli olduğunu belirtti.

Adanın en güzel yeri olan Girne bölgesinde yetki karmaşası olmasından dolayı birçok sorun yaşandığına dikkat çeken Gündüz, buradaki düzenin yeniden kurulması gerektiğini fakat bütçenin yetersiz kaldığını kaydetti.

Tanıtımın çok önemli olduğunu fakat yapılan yurtdışı ziyaretlerine de haksız eleştiri yapıldığını söyleyen Gündüz,  turistlerin kullandığı taksi hizmetlerinin güvenli olabilmesi için korsan taksiciliğin önlenmesi gerektiğini de belirtti.

Gündüz, mendireğin yapılması için gerekli katkının yapılmasını da istedi.
UBP Milletvekili Ersin Tatar  da, bütçenin reklam gibi birçok şeye yeterli olmadığını, sürekli yatırım yapılamasından dolayı da vergi alımından da yararlanılamayacağını kaydetti.   

Bakan Sucuoğlu’na destek verdiğini söyleyen Tatar, bazı yatırımların başarısız olmasının sorumlularının da yatırımcılardan kaynaklandığını düşündüğünü belirtti.

Büyük guruplar halinde turistlerin KKTC’ye getirilmesi için gerekli çalışmaların yapılması gerektiğini dile getiren Tatar, KKTC’nin güvenli ve huzurlu olmasının da turistler açısından önemli olduğunu kaydetti.

Sağlık turizminin de çok önemli olduğunu söyleyen Tatar, dünyada insanların günden güne zenginleştiğini, bunun da sağlık turizminde artış olacağının göstergesi olduğunu vurguladı.

CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları da, Güney’den KKTC’ye taşımacılık yapılamadığını belirtti.

DP-UG Milletvekili Hasan Taçoy ise, turistlere sunulacak hizmetin önemine değinerek, turistin ilk andan itibaren gördüğü manzara ve uygulamanın tekrar gelmesi açısından çok önemli olduğunu kaydetti.

Taçoy, temizliğin turistik açıdan reklamdan daha önemli olduğunu belirtti.
Tanıtma giderlerinin azaltılarak turizm acentelere yapılan artışı eleştiren

Taçoy, turizm bakanlığı bütçesinin bazı kalemlerini okuyarak yapılan kesintilerin turizmin geliştirilmesi beklentileri açısından son derece olumsuz olduğunu kaydetti.

Taçoy, bütçenin yeterli olmamasından dolayı bütçeye olumsuz oy vereceklerini belirtti.

Komite Başkanı Ferdi Sabit Soyer de,  turizmde teşvik sisteminin tartışılması gerektiğini kaydetti.

Eleştiri ve önerileri yanıtlayan Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu, “Siz istediğiniz kadar otel hizmeti verin çıkıp da çevre kirliliği gördüğü zaman sıfırla çarpar” diye konuştu.

Yapılan araştırmalarda, çevre kirliliğinin turist gelmesi veya gelmemesinde birinci faktör olduğunu dile getiren Sucuoğlu, çevre temizliği farkındalığının yaratılamadığını belirtti.

Her yıl 43 milyon turistin dünya turizm piyasasına girdiğini; 1,2 miyar turistin ileriki yıllarda piyasaya çıkacağını ve en fazla da Akdeniz bölgesinde olacağını söyleyen Sucuoğlu, ileriki süreçte algı çalışmasıyla çevre bilincinin artırılması için çalışacaklarını kaydetti.

Bafra’daki yatırımlarda da ciddi sorunlar yaşandığını söyleyen Sucuoğlu, hantal yapı ve bürokrasinin insanları bıktırdığını fakat kendilerinin bölgeye gidip gerekli hareketlenmenin sağlanması için çalışmalar başlattıklarını belirtti.

Surlar içinde tuvalet yapacak firma bulamadığını da söyleyen Sucuoğlu, Girne Antik Liman için ise projeye sponsor bulunduğunu ve olduğu gibi değişeceğini kaydetti.

Konuşmaların ardından turizm bütçesindeki bazı kalemlerde yapılan değişiklik önerileri oyçokluğuyla onaylandı.

Değişikliklerin ardından Meclis Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, Turizm Bakanlığı bütçesini 45 milyon 242 bin 300 TL olarak oyçokluğuyla onayladı.

Komite Başkanı Ferdi Sabit Soyer her gün saat 10.00’da başlayan komite toplantı saatinde değişiklik yaparak, yarınki toplantının 11.00’de başlayacağını duyurdu.