Sefa Karahasan

Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) kurucusu ve merhum genel başkanı olan babası Alparslan Türkeş’in, doğduğu ve 8 yaşına kadar yaşadığı Lefkoşa’da harabeye dönen evinin onarılması için harekete geçti. KKTC’ye dün resmi ziyaret gerçekleştiren Türkeş’in Ada’ya gitmeden önce babasının evinin son durumu ile ilgili yetkililerden bilgi aldığı ve “evin taminaratı için gereken ne varsa yapılmasını” istediği öğrenildi. Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçiliği’nin de konuyu yakından takip ettiği belirtildi. 

Türkeş’in anısı yaşacak

Merhum Alparslan Türkeş’in evi ile ilgili tartışmalar uzun zamandır devam ediyordu. Tartışmalar Tuğrul Türkeş’in Başbakan Yardımcısı olmasından sonra tekrar gündeme geldi. Konuyu daha önce de yakından takip eden Başbakan Yardımcısı Türkeş, görüştüğü yetkililere babasının hatırasının en iyi şekilde yaşatılması gerektiği mesajını verdi. 

Milliyet’in edindiği bilgilere göre, Türkeş’in harabelikten kurtulması için KKTC’nin yeni Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu, Temmuz ayı sonrasında bir çalışma başlattı. Göreve gelir gelmez,Turizm Bakanlığı binasının yanında bulunan Türkeş’in evinin durumuna el atan Sucuoğlu’nun,bugün Eski Eserler Dairesi’ne bağlı teknik ekipler ile birlikte Alparslan Türkeş’in evinde incelemeler yapacağı ifade edildi. 

Yapılacak incelemelerden sonra, evin en iyi şekilde düzenlenmesi sağlanacak. Alparslan Türkeş’in anılarına yer verilecek ev müze haline getirilecek ve Türkeş ailesine ait eserler yer alacak.  Alparslan Türkeş, 1917 yılında Lefkoşa’da Haydarpaşa Mahallesi Kirlizade Sokağı 13 numaralı evde dünyaya geldi. Ailesiyle birlikte 1933’te Lefkoşa’yı terk ederek İstanbul’a taşınmıştı.

İlk Kıbrıslı başbakan yardımcısı

Kıbrıs’tan Sorumlu Başbakan Yardımcısı olan Tuğrul Türkeş, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı başta olmak üzere üst düzey temaslar da yaptı. Türkeş, Akıncı’yı ziyaretinde, “İlk defa Kıbrıs’tan Sorumlu Başbakan Yardımcılığı, Kıbrıs kökenli babası Lefkoşa’da doğmuş kendisi de Kıbrıs vatandaşı olan birisine verildi. Bu da bana nasip oldu. Ben bundan büyük onur duyuyorum.” dedi.

Akıncı da, “Türkiye’nin huzur içinde, istikrar içinde yeni geleceklere uzanmasını arzu ediyorum. Türkiye, Kıbrıs Türk halkı için de çok farklı anlamı ve önemi olan bir ülkedir” dedi. (Milliyet)