Suna Erden

Dövizin ateşi gün geçtikçe yükselmeye devam ederken, Dolar rekor üstüne rekor kırıyor. Cuma günü itibari ile Dolar 3, 4680 seviyesine ulaşırken, Euro 3,6730, Sterlin ise 4,3080 seviyesinden işlem gördü. Dövizdeki artış büyük ithalata bağlı olan ve ithalatı döviz üzerinden gerçekleştirilen KKTC’yi pahalılık tehlikesi ile karşı karşıya getirirken, iş dünyası ve vatandaşlar döviz fiyatlarındaki artışı dikkatle takip ediyor. Ev, dükkan, işletmelerin kiralarının döviz kuru ile belirlendiği ülkemizde hem vatandaşlar hem de esnaf döviz kurlarındaki artışlardan dolayı endişe yaşarken, bunun yanı sıra ithalatın da Dolar ve Euro üzerinden yapılması endişeyi daha da artırıyor. Döviz kurlarındaki dalgalanmaların süreceğini kaydeden Ekonomist, Maliye eski Bakanı Ersin Tatar, herkesin bütçesine göre hareket etmesi gerektiğini; Türk Lirası kazanan kişilerin döviz ile borçlanmasının yanlış bir hareket olacağını belirtti. KKTC’nin ithalata dayalı bir ülke olduğunu kaydeden Tatar, ithalatın da döviz üzerinden yapıldığını ifade ederek, “Türkiye kendi yerli ürünü bize döviz ile veriyor. Burası Kazakistan veya Azerbaycan değildir. En azından kendi yerli ürününü bize Türk Lirası üzerinden ithal edebilir” dedi. Başta Türkiye’de ve KKTC’de yaşanan ekonomik sıkıntılar için önlem alınması gerektiğini kaydeden Tatar, yatırımlara hız verilmesi gerektiğini dile getirdi. 

GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDEN PARA ÇIKIYOR 

Tatar, Amerika’da faizlerin yükseldiğini, dolar kurunda artışa neden olduğunu ve gittikçe değer kazandığını ifade ederek, gelişmekte olan ülkelerde Dolar satın almalardan dolayı para çıkışı yaşandığını dile getirdi. ABD’nin ekonomik anlamda iyi bir durumda olduğunu, dolar kurunun daha da artacağını öngördüğünü kaydeden Tatar, Türkiye’de ise tüm ihracat verilerinin olumlu olduğunu ancak siyasi sıkıntılardan dolayı şuanda bir kriz yaşandığını söyledi. Tatar, Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye karşı tutumu, terör olayları gibi etkenlerden dolayı dolardaki artışın TL üzerinde etkili olduğunu ifade ederek, Türkiye’nin bazı düzenlemeler ve ekonomik tedbirler alması gerektiğini dile getirdi. Tatar, “Türkiye önlemler almadı ve paranın yurt dışına kaçmasını engellemeli” dedi. 

EKONOMİ DARALIR 

Türkiye’nin önlemler almaması halinde ekonominin çok kötü etkileneceğini, işsizliğin artacağını ifade eden Tatar, yaşanan durumun KKTC’yi de etkileyeceğini dile getirdi. KKTC’nin kullandığı para biriminin TL olduğunu, ihracatın ise Dolar ve Euro üzerinden yapıldığını kaydeden Tatar, Türk Lirasının değer kaybetmesinin direkt olarak KKTC ekonomisini de olumsuz etkilediğini vurguladı. Tatar, KKTC’de ekonomik krize girilmemesi için yatırımlara hız verilmesi gerektiğini ifade ederek, “Dövizin yükseldiği, Türk Lirasının değer kaybı yaşadığı durumlarda ekonomi daralır. Bu nedenle kamu harcamalarının kısılması, yol, alt yapı, su projesindeki kanalizasyon gibi yatırımlara hız verilmesi gerekmektedir. Eğer yatırımlara hız verilirse piyasaya para akar ve krizin oluşmasını önler” dedi. 

BURASI KAZAKİSTAN DEĞİL 

Ülkeye giren tüm ithalat ürünlerinin döviz kurundan alındığını, Türkiye’de üretilen yerli ürünlerin de döviz ile KKTC’ye satıldığını kaydeden Tatar, Türkiye’nin KKTC’ye kendi yerli ürününü döviz değil Türk Lirası ile ithal etmesi gerektiğini, böyle olması durumunda ekonominin rahatlayabileceğini ifade ederek, “Türkiye kendi yerli ürünü bize döviz ile veriyor. Burası Kazakistan veya Azerbaycan değildir. En azından kendi yerli ürününü bize Türk Lirası üzerinden ithal edebilir. Yılda bir kez yüzde 10 zam yapabilir. Biz Türkiye ile aynı parayı kullanıyoruz” ifadelerini kullandı. 

BÜTÇEYE GÖRE HAREKET EDİLMELİ 

Tatar, döviz kurlarındaki dalgalanmaların devam edeceğini, herkesin bütçesine göre hareket etmesi gerektiğini dile getirdi. Tatar, Türk Lirası kazanan kişilerin döviz ile borçlanmasının yanlış bir hareket olacağını belirterek, “Herkes ayağını yorganına göre uzatsın. Sterlin, Euro, Dolar daha da artabilir. Türk Lirasının durumu ise tamamen siyasete bağlıdır. Bu nedenle ilerleyen günlerde ne olacağı tamamen muallaktadır. Herkes bütçesine göre adım atmalı” şeklinde konuştu.