Kubilay KURÇER 

Tartışmaların demokraside olması gereken şeyler olduğunu dile getiren Türköz, sürecin herhangi bir kazaya uğramaması için yeteri kadar çaba gösterildiğini belirtti. Türköz, Kıbrıs Türk halkının yenilendiğini ve gelişme kaydettiğini söyledi. Türköz, parlamentonun sürece dahil olması gerektiğini vurgulayarak Cumhurbaşkanı Akıncı’nın yetkilerinin halktan ve parlamentodan aldığının altını çizdi. 

“KIBRIS İÇİN VERİLEN SON ŞANS” 

Ada TV’de katıldığı bir programda bütün kesimleri çözüm sürecinde sabırlı olmaya davet eden Süha Türköz, sürecin sonunda cumhuriyetin sürdürüleceği ya da federasyonun kurulacağına değinerek “Çözüm sürecinin spekülasyonlara uğramaması için disiplinli olunması lazım. Çözüm süreci, Kıbrıs için verilen son şanstır.” şeklinde konuştu. 

“OLAĞANÜSTÜ TOPLANTILAR YAPILMALI” 

Olağanüstü toplantıların yapılması gerektiğine değinen Süha Türköz, toplantıların yapılması halinde mecliste tartışılanların ve vekillerin bilgi sahip olduğunu vatandaşların da anlayacağını kaydetti. Tutanakları inceleme yolunu tercih etmek yerine tartışmaların ön planda olmasının sürece olumlu katkıda bulunduğunu ifade eden Türköz, süreçte referandum haricinde başka yollara başvurulmasının çözümün onaylanmasına ilişkin mümkün olmadığını vurguladı. 

“GEÇMİŞLE YÜZLEŞME SÖZ KONUSU” 

Partilerin gündemiyle halkın beklentisinin ilk kez uyuştuğunu ifade eden Türköz, tek partili hükümet yerine iki partili hükümetin, mecliste yapılacak çalışmaları daha verimli hale getireceğini kaydetti. 

CTP/UBP hükümetinin en önemli özelliğinin geçmişteki hataların kabul edilmesi olduğunu söyleyen Türköz, programda geçmişle yüzleşmenin saklı olduğuna işaret ederek “Hukuk ve sosyal devlet tam manasıyla uyulacak deniyor. Hükümete zaman verilmeli” dedi. Bakanlıkların dağılımıyla ilgili “her iki taraf sayıca eşit” değerlendirmesinde bulunan Türköz, sağ görüşlü partilerin Kıbrıs konusuyla ilgili mevcut tabloda yeri olmadığını söyledi. Türköz, muhalefetin sorunları tartışıp sık sık açıklamalarda bulunması gereğinin altını çizerek “İtici güç tehlikeli değildir” şeklinde konuştu. 

“KAOS BİR ŞEY KAZANDIRMAZ” 

Süha Türköz, UBP kurultayındaki “lider değişikliği olasılığı” ile ilgili “UBP içinde kurultaya en yakın kesimin tehdit yaşayacağına inanmıyorum. Dün seçtikleri parti başkanına bir süre daha sahip çıkma cesaretinde bulunurlar. Aksi takdirde kaos hiçbir şey kazandırmaz. Özellikle uzlaşı ve hizmet beklenen bir dönemde parti içerisinde uzlaşmazlık yaratılarak gölgelendirmek yanlış olur” değerlendirmesinde bulundu. 

“BELLİ KURALLARA UYMAMIZ GEREKİYOR” 

Ülkede federasyon temelinde bir çözüm olacağının kabul edildiğini belirten Türköz, iki bölgeli kesimlilikle ve mal komisyonuyla ilgili ilgili “Önemli olan bölgelerin boyutudur. Geçmişi tarihçilere bırakmak lazım. Biz bugün uluslararası camiaya girmek istiyorsak belli kuralların olduğunu ve bu kurallara uymamız gerektiğini kabul etmemiz lazım.” şeklinde konuştu.