Dışişleri Bakanı, Ulusal Birlik Partisi (UBP) milletvekili Tahsin Ertuğruloğlu ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, UBP milletvekili Ersan Saner, UBP'nin Avrupa Muhafazakârlar ve Reformistler İttifakı’na (AECR) üyeliği hakkında Meclis Başkanı Sibel Siber'e bilgi verdi.

Meclis’ten yapılan açıklamaya göre, Cumhuriyet Meclisi'nde yer alan görüşmede Siber,  UBP’yi AECR üyeliği nedeniyle kutladı.

ERTUĞRULOĞLU “ÜYELİK OYLAMASINDA KKTC BAYRAĞI MASADA YER ALDI”

Dışişleri Bakanı, UBP Lefkoşa Milletvekili Tahsin Ertuğruloğlu yaptığı konuşmada, Arnavutluk’un başkenti Tiran’da yapılan AECR toplantısında, UBP’nin AECR’ye üyeliğinin 21 kabul, 3 ret ve 3 çekimser oyla onaylandığını kaydetti.

UBP'nin üyelik sürecinin 4 yıl süren karşılıklı görüşmeler sonucunda gerçekleştiğini ifade eden Ertuğruloğlu, süreci anlattı ve süreç sonunda UBP'nin AECR'ye tam üye olduğunu söyledi.

UBP'nin üyelik oylamasında KKTC bayrağı ile masada yer aldığını belirten Ertuğruloğlu, "Böyle bir üyelik sonrası bize yeni sorumluluklar düşüyor" dedi.

UBP'nin üyelik görüşmelerine en üst seviyede ve genç üyeleriyle katıldığını ifade eden Ertuğruloğlu, yıllarca görüşmeleri kendisi ve Ersan Saner'in götürdüğünü ancak kendilerinden sonra gelecek gençlere de bu süreçlerde sorumluluklar verdiklerini kaydetti.

Ertuğruloğlu, bugün UBP'nin üyeliğini Meclis bilgisine getirmeyi bir görev kabul ettiklerini de belirterek; "UBP,  iddia edildiği gibi 'Sarayönü Partisi' değildir. UBP, Kıbrıs Türk halkının uluslararası alandaki yerini alması için mücadele eden bir partidir” dedi.

Ertuğruloğlu, Siber’e üyelik sürecinde ülkeye davet edilen yabancı milletvekilleri  ile yaptığı  görüşmeler ve verdiği katkılar için de teşekkür etti.

SİBER “UBP'Yİ AECR'YE ÜYELİĞİ NEDENİYLE TEBRİK EDİYORUM”

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber ise UBP'nin AECR'ye üyeliğini tebrik ederek, ülkedeki siyasi partilerin uluslararası alandaki işbirliği ve diyaloglarını sürdürmesinin önemine vurgu yaptı.

Siber, Kıbrıs Türk halkının uluslararası alanda doğru anlatılmasının önemine işaret ederek, "Kendimizi haklılığımızı anlatıp her kapıyı zorlayacağız. Uluslararası alanda yer almamız çok önemlidir" ifadelerini kullandı.

CTP’nin de Avrupa parlamentosu’ndaki Sosyalist  Demokrat grubun üyesi olduğunu belirten Siber,  şimdi UBP’nin de Avrupa Muhafazakarlar ve Reformistler İttifakına üyeliğiyle  Meclis’te temsil edilen iki büyük partinin üyeliğinin gerçekleştiğini ve bunun memnuniyet verici olduğunu vurguladı.  
Siber, şunları ifade etti:

"Ülkemizi,  halkımızı ve haklarımızı uluslararası alanda doğru anlatmak, çıkarlarımız için kulis faaliyetlerinde bulunmak  önemlidir. Bu yüzden bu üyelikler ülkeye olumlu yansır; dünyadaki  eski ve köklü siyasi partilerin deneyimlerden yararlanma olanağı verir.  Ümit ederiz diğer tüm partilerimiz de kendi dünya görüşlerine uygun siyasi partilere üye olma faaliyetlerinde başarılı olurlar. Hakli olmanız size hakkınızı verecekler anlamı taşımaz. O nedenle istekle çalışmalı, karşımıza çıkacak  tüm olumsuzluklara karşı direnmeli  ve diyalogları sürdürmeliyiz.  Milletvekillerimizin,  tüm amabargolara ve engellemelere ragmen uluslararası alanda daha sık temas edebilmesinin yollarını açmaya çalışıyoruz.  Gerek Rum tarafının gerekse dünya ülkelerinin bu tür ilişkilere, uluslararası üyeliklere engel olmasının  çözüme olumlu katkı koymayacağını bir kez daha vurgulamak isterim. Bizim buradaki varlığımıza saygı duyulması , uluslararası alanda diyalog kapılarının açılması, ambargoların kalkması  Kıbrıs'ta çözüme  katkı koyar. Bizi görmeme, görmezden gelme, İlişki kurmama,  uluslarası ambargo ve  baskı bugüne kadar  çözüme hiçbir katkı sağlamadığının görülmesi gerekir. İki toplumlu olacak bir çözümde diğer toplumu yok saymakla başarılı olunamaz.”