Nadire Bahadi

Mağusa’da 20 Ağustos 2015 tarihinde Mağusa Kaza Mahkemesi karşısındaki araç park yerinde çıkan büyük kavga nedeni ile yargılanan Ali Osman Uçanok, Abbas Uçanok, Hüseyin Özsaitoğlu, Kamil Uçanok, Mehmet Akdemir ve Cevat Beyazyüz dün son kez Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi yargıçları karşısına çıktılar. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti vahim zarar, Mustafa Ömer Satıağalar’ı darp etme, Özcan Hangün’ü darp etme, kanunsuz topluluk oluşturma, ayaklanma, uygunsuz hal ve tavırda bulunma, kavga ve rahatsızlık ile Sanık Abbas Uçanok hakkında getirilen kanunsuz bıçak taşıma ve adam yaralama olmak üzere haklarında toplam 10 dava getirilen sanıklar hakkındaki kararı verdi. 7 aydır tutuklu yargılanan Ali Osman Uçanok beraat etti. Kavgaya karışarak suçlu bulunan diğer 5 sanık ise 9’ar ay hapse mahkum edildi.

Sopalarla saldırı ispatlanamadı

Sanıklar hakkındaki kararı Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Düriye Elkıran okudu. Sanıkların haklarındaki davaları kabul etmemesi üzerine duruşma yapılan davada İddia Makamı 30 tanık dinletti. Elkıran, İddia Makamı’nın iddiaları karşısında mahkeme huzurunda aktarılan ifade ve kanıtlar ışığında yapılan değerlendirmeye yönelik bulguları açıkladı. İddia Makamı’nın tecavüzkar alet taşıma ve adam yaralama davaları haricinde tüm davaları sanıkların birlikte işlediği iddiasında olduğunu söyleyen Elkıran, ithamlar nedeni ile ispat külfetinin İddia Makamı’nda bulunduğunu söyledi. Mahkeme huzurundaki ifade ve kanıtlarda kavgada tecavüzkar aletlerin kim tarafından kullanıldığı yönünde bilgi olmadığını ifade eden Elkıran sanıkların 8’inci dava olan tecavüzkar alet taşıma davasından beraatlerini açıkladı. Elkıran ayrıca uzman doktorun ifadesine değinerek Özcan Hangün’ün kaburgasında oluşan kırığın sopa ile oluşmadığı yönünde bulgu yaptı. Elkıran ayrıca Mustafa Ömer Satıağalar’ın sanık Abbas Uçanok’un tasarrufunda olduğu iddia edilen bıçak ile yaralanıp sopa ile darp edildiği iddialarına da itibar etmediğini açıklayarak sanık Abbas Uçanok’un kanunsuz bıçak taşıma ile adam yaralama davalarından beraatini açıkladı.

Kavganın çıkış sebebi netlik kazanmadı

20 Ağustos 2015 tarihinde Mağusa Ağır Ceza Mahkeme salonunda görüşülen vahim zarar davası nedeni ile Ali Osman Uçanok’un şikayetçi olarak geldiği mahkeme çıkışında meydana gelen olayların İddia Makamı’nın Uçanok’un el işareti yapması sebebi ile başladığını iddia ettiğini belirten Elkıran, bu iddia üzerine 3 tanık dinlendiğini anlattı. Tanıkların ifadelerinin farklılık içerdiğini belirten Elkıran, değerlendirmelerin sonucunda kavganın Ali Osman Uçanok’un el işareti yapması sebebi ile başlamadığı konusunda bulgu yaptığını açıkladı. Sanık Kamil Uçanok’un “gelin hesaplaşalım Ali Osman amcamın selamı var” gibi söylemlerde bulunduğunun ileri sürüldüğünü kaydeden Elkıran, İddia Makamı tanıklarının hiç birinin bu yönde ifadesi bulunmadığını söyledi. Sanık Kamil Uçanok’un ise sanık kürsüsünden yeminsiz ifade sunarak kavganın Özcan Hangün’ün yaptığı zafer işareti nedeni ile çıktığını iddia ettiğini belirten Elkıran, olayların nasıl ve ne şekilde başladığına dair huzurda yeterli bir ifade bulunmadığı hususunda bulgu yaptı.

“Hangün’ün kaburgasını kimin kırdığı belli değil”

20 Ağustos tarihinde Mağusa Kaza Mahkemesi önünde bir kavganın meydana gelişinin yadsınamaz bir gerçek olduğunu belirten Ağır Ceza Başkanı Düriye Elkıran, Ali Osman Uçanok haricindeki diğer sanıkların Mustafa Ömer Satığalar ve Özcan Hangün’ü elleri ve ayakları ile ciddi şekilde darp ettiği yönünde bulgu yaptı. İddia Makamı’nın söz konusu kavga esnasında Özcan Hangün’ün 10’uncu sıradaki kaburga kemiğinin kırıldığı iddiasında olduğunu söyleyen Elkıran, huzurda Hangün’ün kaburgasının kim tarafından kırıldığına yönelik itibar edilecek ifade bulunmadığını kaydetti.

Uçanok sadece durup izledi

Sanıkların mahkemeye geliş amaçlarının Ali Osman Uçanok’a destek amaçlı olduğu hususunda bulgu yapan Başkan Elkıran, ilk etapta yasal olarak bir arada bulunan sanıkların daha kanunsuz topluluk oluşturduklarını ancak huzurdaki ifadelere göre ayaklanma davasından mahkum edilme olasılıklarının bulunmadığını dile getirerek tüm sanıkların ayaklanma davasından beraatine karar verdi. Sanık Ali Osman Uçanok’un aleyhine getirilen davalardan mahkum edilip edilemeyeceğinin değerlendirildiğini ifade eden Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Düriye Elkıran, sanık Ali Osman Uçanok’un, olayların çıktığı esnada mani olma gücü olmasına rağmen mani olmayarak hiç birşey yapmadan olayı izlemesinden dolayı Fasıl 154 Madde 20 tahtında mahkum edilemeyeceğini açıkladı. Elkıran bu nedenle sanık Ali Osman Uçanok’u aleyhine getirilen tüm davalardan beraat ettiğini açıkladı.
Elkıran diğer sanıkların ise haklarında getirilen 5 davadan suçlu bulunduğunu ifade ederek öğleden sonra devam eden oturumda sanıkların 9’ar ay hapis cezasına mahkum edildiğini açıkladı.

Mutluluktan havalara uçtular

Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Duriye Elkıran’ın kararı açıklaması ile salonda davayı takip eden çok sayıda aile ve akrabaları Ali Osman Uçanok’un serbest kalması ile mutluluk gözyaşı akıttı. Mahkeme koridorunda ailesi dakikalarca sarılarak hasret gidermeye çalışırken, destek olmak için davayı takip eden pek çok yakını da Uçanok’a iyi dileklerde bulundu. Uçanok’un dışındaki sanıkların ise ceza indirimi sayesinde 8 güne kadar cezaevinden tahliye edilmesi bekleniyor.