Züleyha Karaman

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, mevcut yağış miktarı da göz önüne alındığında, 2016’da ülke genelinin yüzde 60’nın kuraklık kapsamına gireceğini vurgulayarak, Türkiye’den gelen suyun yönetimi ve işletilmesi konusunda yaşanan sorunların bir an önce çözülerek, adaya gelen suyun bir an önce üretici ile buluşması gerektiğini söyledi.

Halkın Sesi’ne açıklama yapan Hüseyin Çavuş Kelle, “Şuan gözle görülen, ülke genelinin yüzde 60’nın kuraklık kapsamında olduğu. Ekim sezonundan başlamak kaydıyla yağışların yeterince alınamamış olması nedeniyle 2016’da ülke genlinin yüzde 60’ı kuraklık kapsamına girecek durumda. Şubat ayı içerisindeyiz, bugünlerde alınan yağışla birlikte bir nebze daha kuraklığa girecek alan sayısı belki azalır. Mart ayında ise ne kadar yağış alınacağı bilinmiyor” dedi.

Ülkede üreticinin tek sıkıntısının kuraklık olmadığını, üreticinin kuraklıkla mücadele etmeye bir şekilde alıştığını kaydeden Kelle, “ Önemli olan, var olan sıkıntıların bitmeden yeni bir sıkıntının başlamasıdır. 2014-2015 ekim sezonu iyi geçti ama üretici henüz daha parasını alamadı. Kurak geçen 2013-2014 sezonunun sıkıntısını atlatmadan bir olgun yıl yaşandı ama bu da maddi olarak üreticinin cebine girmedi. Aynı zamanda 2016 yılının da kurak geçeceği ihtimalinin yüksek olması üreticinin şuandaki motivasyonunu bitirmiş ve aynı zamanda maddi olarak direncini bozmuştur. O nedenle, hükümetin, sıkıntıları gününde çözmesi ürün bedellerini gününde ödemeli. Eğer 2016 kurak bir yıl olacaksa şimdiden ne gibi önlere alınacağıyla ilgili çalışma yapılması gerekir. Ama hükümette böyle bir çalışma olmadığını görüyoruz” diye konuştu.

“5 BİN TON ARPA TOHUMLUK AYRILACAK”

Toprak Ürünleri Kurumu’nun (TÜK) bu sezon üreticiden 57 bin ton tahıl satın aldığını, şuan TÜK’de 15 bin 600 ton arpa kaldığını, bunun 5 bin tonunun tohumluk olarak ayrılmasını ve çimlenme oranlarının yapılmasını istediklerini anlatan Hüseyin Çavuş Kelle, “Bu hafta çimlenme testleri bitecek ve önümüzdeki yıla 5 bin ton tohumluk arpa ayrılacak. Üretici, bir önceki yılda yaşanan kuraklıktan dolayı tohumluk sıkıntısı çekmişti, yeniden tohumluk sıkıntısı çekmesin diye bunu talep ettik” dedi.

Kelle, üreticinin TÜK’den 14 milyon TL ürün bedeli alacağı olduğunu, hükümetin tarıma bağlı diğer sektörleri de göz önünde bulundurarak, sıkıntıların nasıl aşılacağının belirlenmesini beklediklerini söyledi.

Tarımda mevcut kaynakların kullanılamadığını, Gazimağusa, Haspolat ve Güzelyurt’taki arıtma tesisinden çıkan suyu tarımda kullanamadıkları için kuraklığın etkisini hafifletemediklerine işaret eden Kelle, “Halbuki bu suyu tarımda kullanarak arazileri sulayabilseydik, belki kuraklığı daha az oranda hissedebilirdik. İnşallah Türkiye’den gelen suyla birlikte tarıma verilecek su projesi de hayata geçer” ifadesini kullandı.

“TEK DAMLASI BOŞA GİTMESİN”

Türkiye’den gelen suyun bir an önce tarımda kullanılmaya başlanmasının ve yeni ürün denenmesin üreticinin motivasyonunu artıracağını vurgulayan Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Kelle, şöyle konuştu:

“Bizim beklentimiz, bu suyun bir an önce insanımızla buluşması ve tek damlasının dahi boşa gitmemesidir. Böyle kurak yıllarda, üretici, sadece bitkisel tarımda değil, hayvanlara su bulmakta bile zorlanıyor. Eğer bu su, uygun fiyatta ve ulaşılması kolay noktalarda olursa çok değerli. Her geçen gün bizim için zarardır. O nedenle bir an önce bu su sorunu çözülmeli ve su üretici ile buluşmalıdır. Sulu tarıma geçildiğinde girdi maliyetleri düşecek, yem bitkileri de üretilecek, hem de sulama yapacağımızdan dolayı arazilerimizi daha verimli kullanacağız.”