Bugün, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı. Bu yıl ülkeyi sevindiren bereketli yağmurların bugün aniden bastırması nedeniyle 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Lefkoşa, Girne ve Güzelyurt’taki törenler ileriki bir tarihe ertelendi.

Gazimağusa’daki törenler havanın uygun olması nedeniyle gerçekleştirilirken, İskele’de ise salona alındı.

Bu arada 17. Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali Gala Programı ise Lefkoşa’daki Atatürk Spor Salonu’nda, saat 16.30’da yapılacak.

BAKANIN BRT’DEKİ BAYRAM KONUŞMASI

Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün gelecek nesillere emanet ettiği büyük eseri sonsuza kadar yaşatma kararlılığında olduklarını belirterek, “KKTC ve Anavatanımız Türkiye’ye olan bağlılığımızı, devletimizi ve cumhuriyetimizi sonsuza dek yaşatma gayreti içinde olacağız” dedi.

Berova, geleceğin teminatı çocuklardan da, Atatürk’ün yaptığı; “Küçük hanımlar, küçük beyler! Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, bir mutluluk parıltısısınız! Memleketi asıl aydınlığa boğacak sizlersiniz. Kendinizin ne kadar mühim ve kıymetli olduğunuzu düşünerek ona göre çalışınız. Sizlerden çok şey bekliyoruz” hitabını unutmamalarını istedi.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova, BRT radyo ve televizyonunda konuşma yaptı.

Berova, bugün; Türk milletinin iradesini temsil eden Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 95. yıldönümü ve Türk halkının var olma, devlet olma, özgürlük, bağımsızlık ve egemenliğini ilan ettiği gün olduğunu vurguladı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal’in önderliğinde ve onun “Milletin bağımsızlığını yine milletin azmi ve kararlılığı kurtaracaktır” sözleriyle tutuşturulan bağımsızlık meşalesinin, 23 Nisan 1920 günü Ankara’da, Anadolu’nun dört bir yanını aydınlatan bir güneş haline geldiğini kaydeden Berova, şöyle devam etti:

“Işığını, tarifsiz bir tutkuyla vatana gönül verenlerin gayretinden, azminden, kararlılığından, birlik ve beraberliğinden alan bu güneş; aynı zamanda ülkemizin kışını bahara, baharını yaza döndürecek bir dirilişin müjdecisiydi.

Türk milletinin gönlünde, bağımsızlığın sarsılmaz ifadesi olarak en önemli yeri tutan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, her yıl yurdumuzda ve yurtdışındaki temsilciliklerimizde bütün kurumlarımızda okullarımızda çeşitli etkinliklerle kutlanarak milli birlik ve beraberliğimizin, kenetlenmiş ifadesini temsil etmektedir.”

Berova, Cumhuriyetin kurucusu, büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün yarınların güvencesi çocuklara armağan ettiği 23 Nisan Çocuk Bayramı’nın, bu alanda hem dünyada bir ilki oluşturduğunu, hem de geleceğin Cumhuriyet nesillerine Atanın verdiği önemi ifade ettiğini belirterek, şöyle devam etti:

“23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızın önemli bir anlamı daha vardır; Atatürk’ün sizlere emanet ettiği büyük eseri sonsuza kadar yaşatma kararlılığımızı çocuklarımıza anlatmalıyız. Hem bu şuuru vermenin gayreti içinde olacağız, hem de onlara emanet edilen değerleri ve emanetin büyüklüğünü anlatacağız. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne ve Anavatanımız Türkiye’ye olan bağlılığımızı, Devletimizi ve Cumhuriyetimizi sonsuza dek yaşatma gayreti içinde olacağız.”

Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova, “geleceğin teminatı çocuklara” da şöyle seslendi:

“Atatürk’ün sizlere olan şu hitabını hiç unutmayın; ‘Küçük hanımlar, küçük beyler! Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, bir mutluluk parıltısısınız! Memleketi asıl aydınlığa boğacak sizlersiniz. Kendinizin ne kadar mühim ve kıymetli olduğunuzu düşünerek ona göre çalışınız. Sizlerden çok şey bekliyoruz. Ey yükselen yeni nesil! İstikbal sizsiniz. Cumhuriyeti biz kurduk. Onu yüceltecek ve yaşatacak olan sizsiniz.’ diyerek sizlere duyduğu güveni belirtmiştir.”

Berova, “bugünü anlamlandıran” çocukların ve tüm dünya çocuklarının 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutladı.