Kıbrıs’ın kuzeyinde ve güneyinde örgütlü, Dünya Sendikalar Federasyonu (WFTU) üyesi 7 sendika bugün düzenlenen bir etkinlikte “Birleşik Kıbrıs’ta Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini” konuştu.

Kıbrıs İşçi Federasyonu (PEO) ile Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (DEV-İŞ), Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), Belediye Emekçileri Sendikası (BES) ve Kooperatif Görevlileri Sendikası’nın (KOOP-SEN) kadın büroları ve toplumsal cinsiyet eşitliği komiteleri tarafından düzenlenen etkinliğin açılış konuşmasını PEO Genel Sekreteri Pambis Kiritsis ile Dev-İş Genel Başkan Vekili Hasan Felek yaptı.

1460560801.jpg

KIRITSIS: “AYRIMCILIK GİDEREK ARTIYOR”

Lefkoşa’da ara bölgede, Kıbrıs Diyalog Forumu Toplantı Salonu’nda bu öğleden sonra düzenlenen etkinlikte ilk sözü Peo Genel Sekreteri Kiritsis aldı.

Çalışanların sorunlarının büyüdüğünü, ayrımcılığın giderek arttığını ve çeşitlendiğini kaydeden Kiritsis, hem Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi, hem de eşitlik sorunun giderilmesi için yapılan ortak çalışmalara işaret etti.

Konuşmasında “dayanışma”, “insancıl değerlerin yükseltilmesi”, “Kıbrıs’taki sendikaların eşitliği”, “vatan ayrımcılığına karşı ortak mücadele” gibi konulara da dikkat çeken Pambis Kiritsis, “Ortak bir amaç için savaşıyoruz” dedi.

Peo’nun işçi hareketinin hayallerine ve çabalarına sahip çıkacağını da vurgulayan Kiritsis, “Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi için elimizden geleni yapacağız” dedi.

1460560802.jpg

FELEK: “ETKİNLİK ORTAK MÜCADELEYE GÜÇ VE İVME KAZANDIRACAK”

Dev-İş Genel Başkan Vekili Hasan Felek, düzenlenen etkinliğin yürütülen ortak mücadeleye güç ve ivme kazandıracağına inanç belirtti.

Benzer bir etkinliğin geçtiğimiz yıl “Tüm Kıbrıs Sendikalar Forumu” çatısı yapıldığını da anımsatan Felek, “Önemli sonuçlar elde ettiğimiz o toplantının buna da katkı koyacağına inanıyorum” dedi.

Felek, toplumsal cinsiyet eşitliğinin yanı sıra Evrensel İnsan Hakları Bildirgesi’nin ve bu konudaki diğer sözleşmelerin ve anlaşmaların da öngörülen Birleşik Kıbrıs’ın anayasasında güvence altına alınması gerektiğini söyledi.

Felek, “Eşitlik, eşit muamele, ayrımcılık yapmama ilkeleri hayatın tüm alanlarını kapsayacak. Federal devlet bu ilkeleri koruyan, yasal çerçevenin pratik uygulamasını sağlayacak” dedi

Hasan Felek, konuşmasını, “Emekçileri, ırkı, cinsi, insancı dili ne olursa olsun savaşların olmadığı, sömürünün ortadan kalktığı, kadının ve emeğin özgür olduğu bir Kıbrıs ve dünya yaratana kadar mücadeleyi ve dayanışmayı yükseltmeye çağırıyoruz” diyerek tamamladı.

ANA KONUŞMACILAR DERYA VE HARALAMBUS OLDU

Etkinliğin ana konuşmacıları Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) milletvekili, Feminist Atölye Aktivisti Doğuş Derya ile Peo Genel Sekreter Vekili Sotirula Haralambus oldu.

7 sendikanın kadın temsilcilerinin de kısa birer konuşma yaptığı etkinlik, soru-cevapla  tamamlandı.