Ceren Özbil

Biyologlar Derneği Genel Sekreteri Hasan Sarpten Türkiye ile yapılan protokolde KKTC’de 14 milyon ton kırma taşa ihtiyaç olduğunu yönünde ifadelerin yer aldığını savunarak, bunun da taş ocaklarının kapatılması yerine yenilerinin açılması anlamı taşıdığını öne sürdü. Sarpten, bu durumu tehlikenin kapıya dayanması olarak değerlendirdi. Sarpten,“Elbette ülke için bir şey yapılacaksa alt yapı malzemesinin çıkarılması için taş ocağına ihtiyaç vardır. Ancak bunlar kontrollü olmalıdır. Gelişi güzel açılmamalıdır. Maalesef bize yapılan denetim değil sadece birilerinin rantı sağlaması için çalışma yapılıyor” dedi.

Sarpten: Her bölgede sorun var

Biyologlar Derneği Genel Sekreteri Hasan Sarpten, taş ocakları ile ilgili sıkıntının sade Akçiçek, Alemdağ ve Şirinevler köylerinde olmayıp hemen hemen her bölgede yaşandığını açıkladı. Taş ocaklarının açılmasının ilk olarak Lefkoşa-Mağusa yolunun yapılması için Değirmenlik’te bulunan taş ocağının açılması ile başladığını kaydeden Sarpten, daha sonra da bu durumun Güzelyurt-Lefkoşa anayolunun yapılması için Alemdağ köyünün yukarısındaki yerlere taş ocağı verilmesi ile devam ettiğini kaydetti. Sarpten, bu açılan taş ocaklarının ise daha sonra kapatılmadığının altını çizdi.

“Aldıkları kararlara uymadılar”

2011 yılında ülkede yeni bir taş ocağı açılmasına izin verilmeyeceği kararı alındığını hatırlatan Sarpten ancak Geçitköy Barajı yapılırken mevcut taş ocakları yerine yeni bir taş ocağı açmayı tercih ettiklerini anlattı. Sarpten yetkilileri bu konuda önlem almaya çağırdı.

“600 metre sınırlaması var”

Taş ocakları açılırken yerleşim biriminden en az 600 metre uzakta olması gerektiğini kaydeden Sarpten ancak Alemdağ ve Akçiçek köylerinde taş ocaklarının neredeyse köylerle iç içe olduğunu anlattı. Sarpten ayrıca taş ocakları köylerin yakınında bulunmasa bile bu taş ocaklarından kum ve çakıl alan araçların köy içi yolları kullandığına işaret etti ve bu durumun bölge halkının sağlığını tehdit ettiğini açıkladı.