Yeniden Doğuş Partisi Genel Sekreteri Bertan Zaroğlu, Kıbrıs’ta bir çözümün olmayacağının artık belli olduğunu savunarak, “Görüşmelere devam etmenin hiçbir gereği yoktur” dedi.

Zaroğlu, müzakerelerle ilgili yaptığı yazılı açıklamada, “Irkçı Rum zihniyetinin kaprisleri bizi şaşırtmadı. Bana göre, bu durumda çöken görüşmeler değil federasyon arayışlarıdır. Federasyon zemininin başarısızlığı, çözüm üretilemeyeceği gün gibi bir kez daha ortaya çıktı” dedi.

Bu konudaki önerilerini de dile getiren Zaroğlu, şunu ekledi:

“48 yıldır devam eden federasyon arayışlarına artık son vermeli, yeni ilişki modeline veya yeni zemine geçilmeli. Bu konuları birkaç başlık altında tartışmak mümkündür, iki eşit egemen devlete dayalı konfederal zemine geçilmeli ya da yola iş birliği içinde olacak iki komşu devlet olarak devam edilmelidir. İç yapımızda özerk, dış ilişkilerimizde Anavatan Türkiye’ye bağlı ilişki modeli üçüncü bir seçenek olarak düşünülmelidir.”

Açıklamasında Türk bir taksicinin Güney Kıbrıs’ta uğradığı saldırıya işaret eden, diğer saldırıların faillerinin de bulunup cezalandırılmadığını belirten Bertan Zaroğlu, “Bu Rum yönetiminin siyasetidir. Suçlu sadece Rum polisi değil, Rum Yönetimi ve çocukları Türk düşmanı olarak yetiştiren eğitim sistemidir” dedi.