Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO), kooperatifçiliğin, üreticilerin örgütlenme şekli olması gerektiğini, tarımsal üretimin gelişmesi için de olmazsa olmaz olduğunu belirtti.

ZMO Başkanı Ozan Özuyanık,  Enginar Kooperatifi’nin Kurulmasının ardından Patates Üreticileri Birliği’nin de kooperatif kurduğuna işaret ederek, kooperatifçiliğin “tarım politika ve modellerinin içerisinde olmazsa olmazı olması gereken, tarladan sofraya ve pazarlama alanlarına üreticilerin örgütlenme şekli” olduğunu söyledi.

Tarımda kooperatifçiliğin, sertifikalı üretimi sağlayabilecek, tarımsal hibelerden faydalanılmasını kolaylaştıracak, girdi fiyatlarını düşürecek, tarımsal planlamayı daha kolay yapacak ve mühendislik hizmetinin daha etkin kullanımını getirecek bir üretim modeli olduğunu belirten Özuyanık,  “Zarar ziyanların, doğrudan gelir destekleri ve mazot desteklerinin, hibe programlarının karşılanması tarımsal kooperatifçilik üzerinden olması etkin bir tarım modeli olacaktır” dedi.

Kooperatifçiliğin tekelleşen tarım modellerine karşı da iyi bir model olduğunu kaydeden Özuyanık, kooperatifçilik zihniyetiyle “küçük ve orta ölçekli tarım işletmelerinin ayakta kalabileceği” bir zeminin oluşturulması gerektiğini belirtti.

“ÜRETİCİLER HÜKÜMETLER ÜZERİNDE BİR YÜK OLMAKTAN KURTARILMALI”

Özuyanık, kooperatifçilik ile oluşturulacak olan üretici gruplarının, kendi kendine yeter düzeye getirilip, uygun tarım politikaları ile desteklenip, hükümetler üzerinde bir yük olmaktan kurtarılması gerektiğini kaydetti.

Motorin yakıtının ithalinin durdurulmasıyla ilgili olarak ise Özuyanık, motorin kullanılan kamyon, dozer, kombay, traktör gibi iş araçlarında euro dizel kullanılmasının araçlara zarar verip vermeyeceği konusunda bilgi kirliliğinin bulunduğunu söyledi ve açıklama talep etti.

Bir litre motorinin kullanma zamanı ile Euro dizelin kullanma zamanı arasında fark olduğunu da savunan Özuyanık, söz konusu araçlara euro dizel ile birlikte ek yağ alınması gerekecekse, bunun üreticiler için ek ülfet olacağını, dolayısıyla üreticiler için renkli mazot uygulamasına geçilmesi gerektiğini savundu.