Gündem Kıbrıs Özel - Mehmet Aktunalar

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre, Kıbrıs TV’de Aslı Elder’in sunuculuğunu yaptığı Haber Dosyası’na konuk olarak, mevcut koalisyon görüşmelerine ilişkin dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

“BU ORTAKLIK NASIL OLACAK?”

Sonuç aşamasına doğru ilerleyen CTP-BG / UBP koalisyonu hakkında değerlendirmelerde bulunan UBP Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre, oluşacak olan koalisyon hükümetine sıcak bakmadığına dikkat çekti. “Uzun yıllardır siyasal görüş ve Kıbrıs sorunuyla ilgili farklı düşünceleri sahip iki partiyiz” diyen Töre, “Ulusal Birlik Partisi ulusalcı bir parti, Cumhuriyetçi Türk Parisi – Birleşik Güçler ise Federal Kıbrıs’a sıcak bakan bir partidir. Bu ortaklık nasıl olacak?” şeklinde konuştu.

“DP-UG İLE NEDEN DEVAM ETMEDİLER AÇIKLASINLAR”

İstifasını sunan mevcut hükümetle ilgili de konuşan UBP Milletvekili Töre, CTP-BG / DP-UG hükümetinin bozulma sebebini CTP-BG'nin halka açıklaması gerektiğine dikkat çekti. ‘DP-UG ile ortaklığın sürmesini Türkiye istemedi’ söylentilerine de değinen Zorlu Töre, yeni hükümet kurulurken CTP-BG’nin son ortakları DP-UG ile neden yeniden koalisyon yapılmadığını merak ettiğini söyledi ve “CTP-BG / DP-UG ile neden devam etmek istemedi bunu açıklasınlar” dedi.

“ERHÜRMAN’IN AÇIKLAMALARI BİZİ AŞAĞILAMIŞTIR”

Geçtiğimiz günlerde koalisyon çalışmaları ile basına konuşan CTP-BG Genel Sekreteri Tufan Erhürman’ın, “Biz ilkelerimizi ortaya koyduk, UBP de evet dedi, bu ilkelerde uzlaşma olmazsa, hükümet de olmaz” sözleri hakkında da konuşan Töre, “CTP-BG, sanki UBP’yi teslim almış gibi görüntülenmeye çalışılıyor. Tufan Erhürman açıklamaları ile bizi aşağılamıştır.” diye konuştu.

“POLİSİN SİVİLE BAĞLANMASINI DOĞRU BULMUYORUM”

Yeni hükümet programında yer alacak olan önemli konulara değinen Zorlu Töre, polisin sivile bağlanması konusunda da fikrini açıkladı. “Polisin sivile bağlanmasını doğru bulmuyorum” diyen Töre, polisin sivile bağlanması durumunda sağlıklı bir işleyiş olmayacağı düşüncesinde olduğunu aktardı.

“UBP TABANINDA BÜYÜK KIRGINLIKLAR VAR”

Koalisyon görüşmelerinin ardından CTP-BG ile hükümet kurma yoluna girilmesinin UBP tabanında büyük bir kesimde ciddi şekilde rahatsızlık yaşandığını vurgulayan Zorlu Töre, “UBP tabanında çok büyük kırgınlıklar vardır. Bu iki parti nasıl koalisyon kurabiliyor. Bunun sebebini en hızlı bir şekilde UBP tabanına anlatmak gerekir” dedi.

“KİM KİMİ SİLECEK GÖRECEĞİZ”

CTP-BG’nin 25. Olağan Kurultayı’nda başkanlık seçimleri sırasında kürsüde Talat'ın, "Hepinizin tanıdığı bir UBP zihniyeti vardır. UBP zihniyetini bu ülkede temizlemek bizim boynumuzun borcudur. Bunun için gerekli yasal düzenlemeleri yapmak, gerekli özerkleşme süreçlerini kurumlarımıza yaşatmak ve bu ülkede bir daha UBP zihniyetini ülkenin tarumar etmesine izin vermemek zorundayız.” sözlerini hatırlatan UBP Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre, “CTP-BG Parti Başkanı hem böyle açıklamalar yapıyor hem de sonra bizlerle ortak olmak istiyor. Sayın Mehmet Ali Talat hükümet ortağı olarak UBP zihniyetini mi silecek? Kim kimi silecek göreceğiz” demesi dikkat çekdi.

“ŞAFAK NÖBETİNE KATILMAK FAŞİSTLİK DEĞİLDİR”

Bir önceki gün katıldığı televizyon programında CTP-BG ile hükümet kurulmasına destek vermesi için "CTP’li vekiller gelsin Şafak Nöbeti’ne katılsınlar" şeklinde şart koşan Zorlu Töre, bu açıklamasının CTP-BG tarafından bazı kesimlerce eleştirildiğini söyledi. “Beni faşistlikle suçluyorlar” diyen Töre, bu tarz yakıştırmaları kesinlikte kabul etmediğine dikkat çekti. Şafak Nöbeti’nin Kıbrıs Türkü’nün bayramı, varloş sebebi ve kutsal olduğunu vurgulayan Töre, “Toplumun tüm kesimleri Şafak Nöbeti’ne gelsin. Kıbrıs Türkü’nün varlık sebebi 20 Temmuz’dur. Şafak Nöbeti’ne çağrım şımarıklık olarak algılanıyor. Bu çağrım şımarıklık değildir. Ulusal değerlerimize hep birlikte sahip çıkalım.” şeklinde konuştu.