Politis gazetesi “Kongre Değerlendiriyor” başlıklı haberinde, Larson’un bu gazeteye açıklamasında, Rum kesimine bazı koşullarla savunma sistemleri satışı yapılması olasılığının Amerikan Kongresi tarafından incelenmekte olduğunu, ancak ABD Savunma ve Dışişleri Bakanlıklarının konuyla ilgili raporunun beklenmesinden ötürü, konunun kapanmadığını söylediğini aktardı.

Gazeteye göre, Kıbrıs Türk ve Rum basınında yer alan ve ABD’nin Güney Kıbrıs’a silah ambargosunu kaldırmasına dair haberleri yorumlayan Larson, bu yılki savunma bütçesinin 1276’ıncı bölümünün “(ABD) Dışişleri ve Savunma Bakanlıkları tarafından Amerikan Kongresi’ne, güvenlikle ilgili mal-mülk ticaretindeki kısıtlamaların sonuçlarının da dahil olduğu, ABD-Kıbrıs güvenlik ilişkilerinin değerlendirileceği bir rapor sunulmasını istediğini” izah etti.

Gazeteye göre Larson, bütçenin onaylanmasının “uluslararası silah ticaretiyle ilgili düzenlemeleri veya Kıbrıs’la ilgili savunma malzemeleri ticaretindeki kısıtlamaları etkilemediğini” belirtti.

“Kıbrıs’taki politikalarının değişmediğini vurgulayan” Larson, ABD’nin, adanın iki kesimli-iki toplumlu federasyon olarak yeniden birleşmesine yönelik BM himayesindeki Kıbrıs aidiyetli müzakereleri desteklemeyi sürdürdüğünü sözlerine ekledi.

ABD Başkanı Barack Obama’nın, 25 Kasım’da savunma bütçesindeki bir yasaya imza attığını anımsatan gazete, ilgili hükümle birlikte, Rum kesiminin, iki ülkenin ortak arama-kurtarma tatbikatları çerçevesinde kullanılan Amerikan silahlarıyla uyumlu savunma malzemeleri tedarik edebilmesi için, kısıtlamaların gevşetilmesinin arzu edildiğini ifade etti.

Gazete, bunun Güney Kıbrıs’a yönelik ABD silah ambargosunun kaldırılması olarak yorumlanmasından ötürü, KKTC’de endişeye sebep olduğunu savundu.