Fileleftheros gazetesine göre, Rum Başkanlık seçimleri adaylarından DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos’un seçim kurmaylığı, BM’nin Rum Başkanlık seçimlerinin hemen ardından seri görüşmelerle Kıbrıs sorununun çözülmesi planlarından bahsedildiği pazar günü çıkan haberleri yorumladı. 

Bu haberlerin, son 10 yılın “başarısız” politikasının devam etmesi durumunda Kıbrıs sorunu ve Kıbrıs Helenizmi’nin karşı karşıya kalacağı tehlikeleri ortaya koyduğu iddia edildi.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Kıbrıs sorununun iç boyutlarında tehlikeli tavizlerde bulunduğuna işaret edilerek, enerji planlarının Kıbrıs sorunuyla ilişkilendirilmesi, bir ara anlaşmaya varılması ve UNFICYP konusunun şantaj yaparcasına kullanılmasına yönelik planların, yeni tavizler verilmesi ve Kıbrıs sorununun “çarçabuk” kapanması için Kıbrıs Rum tarafına yönelik bir baskı yarattığı savunuldu. 

Bu durumda, ya Anastasiadis ile Malas’ın başarısız politikasının devam edeceği, ya da Papadopulos’un önerdiği yeni stratejinin uygulanacağı kaydedildi.

Dayanışma Hareketi de açıklamasında, Anastasiadis ile Malas’ın bir olduğunu iddia ederek, Crans Montana’daki “yıkıcı” uzlaşıları reddetmediklerini ve ara bir anlaşma olması yönünde ilerlemede istekli olduklarını vurguladı.

Dayanışma Hareketi, Papadopulos ve vatansever güçlerin Kıbrıs Cumhuriyeti’ni kurtarma hedefine sahip stratejide ısrar ettiğini belirtti.  

Öte yandan, EDEK ise yaptığı açıklamada Nikos Anastasiadis’in birlik olunması gerektiğine dair önceki gün yaptığı açıklamaları eleştirdi. 

Birlik olunması için oy birliğiyle alınan kararlara saygı duyulması, istişarelerde bulunmak üzere Ulusal Konsey’in toplanması ve demokratik kurumların korunarak işbirliği atmosferinin yaratılması gerektiğini vurgulayan EDEK, Anastasiadis’in bunların aksi yönünde hareket ettiğini savundu.