Güney Kıbrıs ile 12’inci parselin ruhsatına sahip olan Noble Energy şirketi arasında, 12’inci parseldeki Afrodit yatağını kalkındırma planı konusunda bazı görüş farklılıklarının olduğu belirtildi.

Politis gazetesine göre, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, konuyla ilgili ayrıntıya girmekten kaçınarak, Rum Hükümeti’nin yorumlarının Noble’a iletildiğini ve bazı farklı görüşler arasında köprü kurulması ve kalkınma planının iyileştirilmesi için diyalog başlatıldığı belirtti.

Mısır’da terminale sahip olan British Gas’ın Afrodit’ten çıkarılacak doğalgazı satın alması konusunda yoğun bir ilginin olduğunu ifade eden Lakkotripis, bu ilginin, Mısır ve İngiltere’de gerçekleştirdiği ziyarette de görüldüğünü belirtti.

2016 yılının Şubat ayında 11’inci parselin ruhsatına sahip olan Total’in üç yıllık sözleşmesinin sona ereceğine de işaret eden Lakkotripis, Total’in parselini muhafaza edeceğini ve Güney Kıbrıs’la imzaladığı sözleşmenin yenilenmesini isteme niyetinin olduğunu söyledi.

İSRAİLLİ BAKAN GÜNEY KIBRIS’A GİDECEK

Öte yandan Simerini gazetesine göre Lakkotripis, “Globes” gazetesinde Afrodit yatağının İsrail Münhasır Ekonomik Bölgesi içine de girdiğine dair çıkan haberi yorumlamaya çağrılması üzerine, İsrail ile ortak yataklardan birlikte istifade edilmesi konusunda anlaşmaya varılmış bir sürecin olduğunu söyledi.

Bu sürecin bir sonraki adımının, Kasım ayında teknik düzeyde görüşmeler yapılması olacağını ifade eden Lakkotripis, her iki tarafta da iyi niyetin olduğunu belirtti.

Aynı gazetenin, İsrail Enerji Bakanı’nın, ortaklaşa istifade anlaşması tamamlanana kadar Güney Kıbrıs’a gitmeyeceği şeklindeki iddiaları karşısında ise Lakkotripis, bunun doğru olmadığını, önceki gün İsrailli Bakan ile telefon bir görüşme gerçekleştirdiğini ve Güney Kıbrıs’a ziyaret tarihini belirlemeleri gerektiği konusunda görüş birliğine vardıklarını belirtti.