Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi”ndeki  12’inci parseldeki “Afrodit” yatağının, seçim kampanyası konusu olduğu belirtildi. 

Politis gazetesi “Afrodit Neden Değerlendirilmedi” başlıklı yorumsal haberinde, Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölge” içerisindeki 12’inci parselde yer alan “Afrodit” yatağından faydalanılmasının gerekçesiz olarak geciktirilip, geciktirilmediği konusunun, seçim kampanyası tartışması olduğunu belirtti. 

Gazete, Afrodit yatağının değerlendirilmemesi nedenlerini de sıraladı. 

Doğal gazla ilgili acı gerçeğin, Afrodit yatağında şu ana kadar teyit edilmiş doğal gaz miktarının bin 700 metre derinlikte,  4.5 tcf (trilyon ayak küp) olduğunu yazan gazete, men edici maliyetin ise doğal gazı Mısır’daki iki terminalden birine taşıyacak boru hattının değil, böylesine bir derinlikteki doğal gazın deniz yüzeyine çıkarılmasının ekonomik olmamasıyla alakalı olduğunu belirtti. 

Gazete ayrıca doğal gaz fiyatlarının bir süreden beridir yüksek olmadığını, uluslararası petrol fiyatlarının-ki bu temelde doğal gaz fiyatı da hesaplanıyor- çok düşük olduğunu ve bunun da uzun yıllar aynı seviyede kalacağının öngörüldüğüne dikkat çekti. 

Mısır’daki siyasi istikrarsızlığın, şu ana kadar teyit edilen tek doğal gaz yatağı “Afrodit” açısından hayati öneme sahip olan bu kadar büyük bir anlaşmanın askıya alınması faktörünü de beraberinde getirdiğini yazan gazete, Mısır’ın şu anda “Zohr” yatağından doğal gaz üretmesi nedeniyle doğal gaz satın alma gereksinimine de sahip olmadığını belirtti. 

Gazete, nedenleri sıralarken, Güney Kıbrıs’ın ısrarlı çabalarına karşın 5 yıldır yürüttüğü görüşmelere karşın İsrail ile “Afrodit” yatağından birlikte faydalanma anlaşmasını imzalamayı başaramadığını yazdı. Tel Aviv, bir bölümü İsrail MEB’inde bulunan “Afrodit” yatağının geliştirilmesinin onaylanmasında rol sahibi olmak istiyor.

Gazete, aynı haberinde, uluslararası hidrokarbon uzmanı Haralambos Ellinas’ın 14 Aralık’ta, Londra’da düzenlenen doğal gazla ilgili konferansta yapmış olduğu açıklamalarına yer verdi. 

Habere göre, Ellinas, Güney Kıbrıs’ın Brent’in fiyatları nedeniyle “Afrodit” yatağından faydalanmasında büyük zorluklarla karşılaştığını ifade etti. 

Ellinas, bir radyo kanalına yaptığı açıklamada, muhalefetin “Mısır’ın, Afrodit yatağındaki doğal gazı kendilerine satmaları için yalvardığı ancak hükümetin bunu ret ettiği” şeklindeki sözlerini yorumladı.