Ağrotur sakinlerinin, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile İngiltere Başbakanı David Cameron’a, Ağrotur Üssü askeri havalimanı ile bölgedeki dev antenlerin, bölge halkının sağlığı ve güvenliği açısından oluşturduğu tehdidi vurguladıkları bir muhtıra gönderdikleri bildirildi.

Politis gazetesi, Ağrotur bölgesi ihtiyar heyeti tarafından gönderilen muhtırada, üs bölgesi içerisindeki ekolojik tahripten ve geçtiğimiz günlerde meydana gelen, Tornado uçaklarının füzelerinin piste düşmesi olayından da bahsedildiğini yazdı.

Habere göre Ağrotur sakinleri, bölgeye ikinci bir elektromanyetik ölçüm istasyonu kurulması talebinde bulunurken, daha önceki 2 hükümetin söz vermesine karşın yapılmamış olan epidemiyolojik çalışmanın da yapılmasını istedi.

Muhtırada ayrıca, Üsler İdaresi’nin sistematik olarak Bern Sözleşmesi’ni (Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi) ihlal ettiği suçlamasında bulunuldu.

Ağrotur sakinleri, muhtırada, 60 yıldır İngiliz idaresine ait yasalar, tüzükler, kısıtlayıcı tedbirler ve kararlar himayesinde yaşadıklarından da bahsederek, mali zorluklara ve yaşam kalitelerinin düşürüldüğüne vurgu yaptı.