BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, önceki gün Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le görüşmesinin ardından, prosedürün bir aşamasında garantörlerin de katılacağı beşli konferans yapılacağına işaret etmesi ve dün de Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile görüşmesi sonrasında aynı doğrultuda açıklama yapması Rum tarafında gündem konusu oldu.
 
Fileleftheros, “Eide Beşli Konferansı Bayrak Yaptı… Atina’ya Gidiyor, Bu Konuda Londra’yla Arasında Direkt İrtibat Hattı Var” başlıklı haberinde, Eide’nin Cumhurbaşkanı Akıncı ile dün makamında görüştükten sonra basına yaptığı açıklamayı okurlarına geniş şekilde aktardı.

Gazete, Eide’nin aynı konuyu önceki gün de Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’le görüşmesinde gündeme getirdiğini ve  Anastasiadis’in, sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin meşruiyetinin” dikkate alınması gerektiğini savunarak beşli değil çoklu konferanstan söz ettiğini savundu.

“EIDE KONFERANSIN OLUŞUMUNU NETLEŞTİRDİ”

Gazete Eide’nin dün “Bir aşamada beşinin de görüşmesi gerekecek” diyerek Kıbrıs sorununda düzenlenecek bir konferansın oluşumunu, yani üç garantör ülke ile Kıbrıs Türk ve Rum taraflarının katılacağını da netleştirmiş olduğunu, bunun daha çok Kıbrıs Türk tarafının ezeli tezi olduğuna işaret etti.

Eide’nin, mülkiyette oldukça yol kat edildiğini ve şu anda, prosedürün diğer başlıklara ilerlemesi ve mülkiyete o kadar çok zaman harcanmaması için üzerinde çalışılan bazı fikirler bulunduğu açıklamasına karşılık gazete, liderlerin önceki günkü görüşmelerinde sadece mülkiyet üzerinde durduklarını savunarak, bugüne kadar tarafların mülkiyet tezlerine herhangi bir değişiklik olmadığı bilgisini paylaştı.

Gazete “bilgi sahibi kaynakları” işaret ederek “Meselenin fikir eksikliği değil, ilkede, yani mülk üzerinde yasal sahibin mi kullanıcının mı öncelik hakkına sahip olacağı konusundaki anlaşmazlık olduğunu” öne sürdü.

Aynı gazete “Ban Ki Moon İlerlemeden Sevinçli” başlıklı haberinde ise BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un BM merkezinde düzenlediği yılın son basın toplantısında, Kıbrıs müzakerelerindeki ilerlemeden sevinç belirterek “yıllardır devam eden bölünmüşlüğün çözümü mümkündür” dediğini yazdı.

Simerini haberi Eide’nin Cumhurbaşkanı Akıncı ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamayı “Eide Beşlide Israr Ediyor” başlığıyla aktardı.

“KIBRIS CUMHURİYETİ’NİN KATILACAĞI ÇOKLU KONFERANS”

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in “beşli konferans söz konusu değildir, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin katılacağı çoklu konferans olacak” açıklamasında bulunduğunu belirterek Rum Başkanlık Sarayı’ndan bir kaynağın şu sözlerini aktardı:

“60 garantilerinin tasfiyesi için, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin meşruiyeti göz ardı edilmeden, uluslararası konferans toplanmalı. Garanti Anlaşmaları Kıbrıs Cumhuriyeti ile ilgilidir, dolayısıyla  bu konferansa Kıbrıs Cumhuriyeti katılacaktır.”

Politis, “Çözüm Mümkün… Ban Ki Moon Müzakerelerden Cesaretlenmiş Olduğunu Söyledi… Eide Mustafa Akıncı İle Dünkü Görüşmesinden Sonra Takvim Olmamasına Rağmen Momentumun İlanihaye Orada Olmayacağı Mesajını Verdi” başlığını attı.

Fileleftheros, Eide’nin açıklamasının Rum siyasi partilerini rahatsız ettiğini ve beşli konferans toplanmasına “kırmızı ışık yaktıklarını” haber verdi.

AKEL: “KIBRIS CUMHURİYETİ’NİN DE KATILIMI GÜVENCE ALTINA ALINMALI”

Gazeteye göre AKEL, Basın Sözcüsü Yorgos Lukaidis aracılığıyla, “AKEL’in eski ve Kıbrıs Rum tarafının genel tutumu, çok taraflı temsili uluslararası konferanstır” dedi, şunları ekledi:

“Önceki hükümet zamanında Kıbrıs Rum tarafınca sunulan bütün öneriler, katılımı genişletilmiş uluslararası konferans toplanmasını öngörüyordu. Garantör ülkeler ve iki toplum temsilcilerinin dışında  Kıbrıs Cumhuriyeti’nin de katılımı güvence altına alınmalıdır. Bir uluslararası toplantıya BM Güvenlik Konseyi Daimi üyesi devletlerin ve AB’nin de katılımı talep edilmelidir” dedi.

DİKO: “HEDEF GARANTİLERİ TASFİYE ETMEKSE BEŞLİ KONFERANSA NE GEREK VAR”

DİKO, Eide’nin açıklamasını “çok kaygı verici” diye nitelediği açıklamasında “böyle bir konferans toplanmasıyla ilgili Türk talebini tekrarlıyor ve destekliyor” dedi, şunları savundu:

“Türk tarafının,  ikisini eşitlemek maksadıyla sürekli olarak Kıbrıs Cumhuriyeti’ni erozyona uğratıp sahte devleti yükseltmek istediği ortadadır. Olası beşli konferans buna hizmet edecektir.  Hedef garantileri tasfiye etmekse beşli konferansa ne gerek var ki. Garantiler beşli konferans olmadan da tasfiye edilebilir.  Açıktır ki beşli konferans garantiler tasfiye edilmesin diye toplanacak.” 

EDEK: “EIDE TÜRKİYE LEHİNE KIBRIS CUMHURİYETİ ALEYHİNE TARAF TUTUYOR”

EDEK görüşünü, “Ortak tespit, Eide’nin Türkiye lehine ve Kıbrıs Cumhuriyeti aleyhine taraf tuttuğudur. Sayın Eide açıkça, Türk çıkarlarının acenteliğini yapıyor. Bu nedenle EDEK olarak şahsına güvenimiz kalmamıştır” ifadeleriyle açıkladı.

EKOLOGLAR: “KIBRIS CUMHURİYETİ’NİN KATILMAYACAĞI BİR KONFERANS TARTIŞMA KONUSU BİLE OLMAMALI”

Ekologlar ve Çevreciler Hareketi ise, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin katılmayacağı herhangi bir konferans tartışma konusu bile olmamalıdır” dedi.

Haravgi siyasi partilerden gelen tepkileri “Beşli Konferans Konusunda Yaylım Ateşi… Eide ‘Bir Aşamada 5’lerin Görüşmesi Gerekeceğinde’ Israrlı” başlığıyla aktardı.