Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, KKTC’deki askeri bölgeler içerisinde kayıp kalıntıları olduğu düşünülen 30 noktada kazı yapılması için askeri makamlardan izin alındığı açıklaması, Güney’de gündem konusu oldu. Rum basını haberleri birinci sayfalarından ve fotoğraf desteğiyle okurlarına aktardı.

Alithia; “Askeri Bölgeler İçerisinde 30 Noktada Kazı... Ankara’dan İlk Adım... Başkanlık: Olumlu Gelişme...” başlığıyla manşete çektiği haberinde, Rum Yönetimi Başkanlığı’nın bu gelişme üzerine memnuniyetini dile getiren yazılı açıklama yaptığını haber verdi.
 
Gazete, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın, Kayıp Şahıslar Komitesi (KŞK) Kıbrıslı Türk üyesi Gülden Plümer Küçük ve BM tarafından atanan üyesi Paul-Henri Arni ile makamında görüşmesi sırasında yaptığı açıklamayı geniş ölçekte aktardı.

Gazete, Rum Yönetimi Başkanlığı’nın yazılı açıklamasını aktardı. Habere göre, Rum Yönetimi Başkanlığı yazılı açıklamasında, askeri bölgeler içerisindeki 30 noktaya kazı maksadıyla erişime müsaade edilmesinden memnuniyet belirtti.

Birçok siyasi partinin dün KŞK’ni ziyaret ederek, bu önemli gelişmeyle ilgili bilgi alarak memnuniyet mesajı yayımladığına dikkat çeken gazeteye göre, komite, sözü edilen noktalarda Ocak 2016’da başlayacak kazıların, yılda 10 nokta kazılmak suretiyle, 3 yılda tamamlanacağını açıkladı.

Fileleftheros; “30 Askeri Bölgede Kayıplar İçin Araştırma... Önümüzdeki 3 Yılda Her Yıl 10 Nokta Açılacak... Taşınan Kemikler Sorununda Da İlerleme Ümidi” başlık ve spotlarını kullandı.

Gazete, Rum siyasi partilerinin ilk tepkilerine de yer verdi. Habere göre, DİSİ gelişmeyi “olumlu” diye niteleyerek, Kıbrıslı Türkler ve Rumlar arasında barış içerisinde birlikte yaşamanın, geçmişle barışmaktan geçtiği, bunun için de kayıp akıbetlerinin belirlenmesinin şart olduğu görüşünü ortaya koydu.

AKEL kayıp gömü yerleri hakkında güvenilir bilgiye sahip olanları KŞK’ya bilgi vermeye çağırırken DİKO, “Bu bölgelerde kayıpların gömülü olduğu biliniyor… Kazıların en kısa sürede başlaması gerek” ve Ekologlar ve Çevreciler Hareketi “Kayıplar konusu Kıbrıslıları birleştirmeli, son gelişme de çok önemlidir” görüşünü ortaya koydu.

Haravgi haberi manşetten; “KŞK Önümüzdeki 3 Yılda Kazılar Yapmak İçin İşgal  Bölgelerindeki 30 Askeri Bölgeye Erişim Elde Etti.... Liste Uzun Zamandır Hazır” başlık ve spotlarıyla aktardı.

Gazete, KŞK Rum üyesi Nestoras Nestoros’un gelişmeyi memnuniyetle karşıladığını ve kazı yapılacak yerler listesinin önceden hazır olduğunu açıkladığını yazdı.

Simerini; “Bölgeleri Açıyor ve Vesile Oluyor...” başlıklı haberinde, Akıncı’nın dünkü KŞK Kıbrıslı Türk ve BM temsilcisiyle görüşmesinde söylediklerini okurlarına aktardı.

Politis; “30 Askeri Bölge Açılıyor... Kayıplar İçin Araştırmalar Genişletiliyor” başlığını attı.