Kıbrıslı Türk Müzakereci Özdil Nami ve Rum dengi Andreas Mavroyannis’in dünkü görüşmelerinde, tarafların farklı yorumlamaları nedeniyle ortaya çıkan bir dizi meseleyi ele aldığı haber verildi.

Fileleftheros “Karşılıklı Tezleri Tarıyorlar” başlıklı haberinde dünkü uzun görüşmede müzakerecilerin, belgeleri tarayıp, çelişkili olmaması için tezleri teyit çalışması yaptıklarını, bu çalışmanın, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in beklenen görüşmesi öncesinde bugün de sürdürüleceğini belirtti.

Habere göre dünkü müzakereciler görüşmesine Ada’da bulunan BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide de katıldı. Eide’nin, Ada’daki bazı unsurlarla bir dizi temasta da bulunacağı haber verildi.

Gazete devamla Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Associated Press’e (AP) yaptığı açıklamanın satırbaşlarını da okurlarına akardı.

Açıklamasında hidrokarbonlar konusuna değinerek, doğal gazın bir bölümünün, anlaşmanın finanse edilmesi için kullanılabileceğine işaret eden Akıncı’nın, Türk yetkililerle aynı söylemi kullandığını yazdı ve Rum tarafının tek yanlı sondajlarının gerginlik yaratabileceği uyarısını ise “tahrik” diye niteledi.

Akıncı’nın AP’ye açıklamasını diğer gazeteler de şu başlıklarla okurlarına aktardı:

Alithia “Akıncı Üçüncü Tur Nedeniyle Hükümeti Eleştiriyor… Kıbrıslı Türk Lider Associated Press’e Açıklamasında Doğal Gazın Kıbrıs’ın Yeniden Birleşme Anlaşmasının Finansesi İçin Kullanılabileceğini Savundu”

Simerini “Çözümü Doğal Gaz Geliriyle Finanse Etmek İstiyor… Akıncı ‘Sondajların Acil Olmadığı’ Karşılıklı Anlayışı Olduğunu Söyledi” 

Politis “ ‘Olası Tehlikeleri Şimdi Görüyorum’… Akıncı AP’ye: Doğal Gazla İlgili Tek Yanlı Eylemler Tehlikeli”