Rum Hükümeti Sözcüsü Nikos Hristodulidis, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in bugün başlayacak Orta Doğu ülkeleri gezisinin, Rum kesiminin bölgedeki rolünü güçlendirmekte olduğunu söyledi.

Alithia gazetesinin haberine göre, Rum sözcü, konuyla ilgili açıklamasında, Anastasiadis’in Ürdün, İsrail ve Filistin’e yapacağı ziyaretlerin Rum kesiminin bölgedeki rolünü ve ikili ilişkileri güçlendirmesinin yanısıra enerji alanındaki ilişkilerin güçlenmesinin sağlanacağını kaydetti.

Anastasiadis’in mülteci krizi konusunda inisiyatif üstlendiğini de kaydeden gazete, uzun yıllardır bu sorunla karşı karşıya olan Ürdün’ün, AB’nin yardımına arabuluculuk yapması için, Rum kesiminden destek istediğini belirtti.

Gazeteye göre, Hristodulidis, Anastasiadis’in Ürdün, İsrail ve Filistin’e yapacağı ziyaretlerin, komşu ülkelerle olan mükemmel ilişkileri pratikte de kanıtlamasının yanında, AB’nin bölgedeki temsilcisi ve bölgedeki devletlerin endişelerinin farkında olup, bunları objektif olarak AB’ye iletilebilecek bir devlet olarak, Güney Kıbrıs’ın rolünü güçlendirmekte olduğuna dikkat çekti.

Hristodulidis, yapılacak görüşmelerde bu konunun haricinde, enerji, ikili ilişkilerin güçlenmesi, Anastasiadis’in İsrail Başbakanı ile Filistin Devlet Başkanının AB liderleri önünde ayrı ayrı konuşma yapmaya çağrılması konusunda üstlendiği inisiyatifi ve mülteci krizi meselesi gibi önemli konuların ele alınacağını da iletti.

Hristodulidis, Anastasiadis’in Malta’da yapılacak AB Konseyi toplantısında, Ürdün’ün mülteci krizi konusundaki endişeleri ile kaygılarını, aynı zamanda ülkenin bu konuda desteklenmesi meselesini ileteceğini de aktardı.

Hristodulidis, Ürdün’ün de Mısır’la olan üçlü görüşmeye katılması veya Rum Yönetimi ve Ürdün’ün de katılımıyla yeni bir üçlü görüşme yapılmasına dair diyalog içerisinde bulunduklarını sözlerine ekledi.

Simerini ise haberinde, Anastasiadis’in ziyaretlerinin hedefinin, Rum kesiminin bölgedeki rolünün enerji aracılığıyla güçlendirilmesi olduğuna dikkati çekti.

ANASTASİADİS’İN PROGRAMI

Ürdün temaslarına bugün başlayan Anastasiadis’in, yarın Ürdün Kralı Abdullah ve eşi Rania el Abdullah tarafından resmi törenle karşılanacağını haber veren gazeteler, Anastasiadis’in, 12 Kasım’da ise mülteci krizi konusuyla alakalı olarak olağanüstü toplanacak olan Gayri Resmi Avrupa Konseyi toplantısına katılmak üzere Malta’ya gideceğini belirttiler.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve beraberindeki heyetin, 13 Kasım’da ise Kudüs’e gideceğini ve Anastasiadis’in burada sabah saatlerinde İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile bir araya geleceğini yazan gazeteler, Anastasiadis’in aynı günün akşamında ise Ramallah’a gideceğini anımsattılar.