Alithia gazetesi, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve Şangay Komünist Parti Sekreteri Han Zheng arasındaki görüşmede iki ülke arasındaki ilişkilerin ele alındığını yazdı.

Habere göre, Şangay Komünist Parti Sekreteri Han Zheng, görüşme sırasında, iki ülkenin uzak olmasına karşın geleneksel dostane ilişkilere sahip olduğunu belirtti.

Güney Kıbrıs ile 40 yılı aşkındır imzalan diplomatik ilişkilere de değinen Zheng o günden itibaren bu ilişkilerin sürdüğüne dikkat çekti.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ise görüşmedeki oldukça sıcak konukseverlikten dolayı teşekkürlerini sunarken, Pekin’de gerçekleştirdiği temaslara da değindi.

İki ülke arasında mükemmel ilişkilerin bulunduğunu söyleyen Anastasiadis, temennilerinin bu ilişkilerin daha da sıkılaştırılması olduğunu ifade etti.

Çin Halk Cumhuriyeti’ni, toplamda beş kez ziyaret ettiğini belirten Anastasiadis, her defasında büyük değişiklikler tespit ettiği Çin’in ekonomik ve siyasi alanda dünya dinamiklerinden birini teşkil ettiğini de  dile getirdi.

Gazete, aynı haberinin içerisinde, Anastasiadis’in, Rum Ticaret ve Sanayi Odası’nın Pekin’de düzenlenen müteşebbis formuna katılarak, burada konuşma yaptığını yazdı.

Habere göre, Anastasiadis, yabancı yatırımcılara ikamet izni verilmesi ve Çinli turistlere vize verilmesi gibi konulardan bahsetti.

Fileleftheros gazetesi, söz konusu foruma Rum Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Marios Dimitriadis’in de katıldığını ve gelecek iki yıl içerisinde yapılacak kalkınma çalışmaları ile yatırım merkezi olarak Güney Kıbrıs’ın avantajlarından bahsettiğini yazdı.

KASULİDİS’İN PEKİN TEMASLARI

Fileleftheros gazetesine göre, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Çin Halk Cumhuriyeti’nin, Güney Kıbrıs’ın topraksal bütünlüğü ve egemenliğine ilişkin görüşlerini yinelediğini belirtti.

Çin Halk Cumhuriyeti’nde, geçtiğimiz cuma günü Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Vekili Zhang Yesui ile bir araya gelen Kasulidis, görüşmede ikili ilişkilerin ele alındığını ve iki ülke arasında var olan mükemmel ilişkilerin teyit edildiğini ifade etti.

Kasulidis ayrıca Kıbrıs sorununa ilişkin BM Güvenlik Konseyi’nde Çin’in izlediği ilkelere dayalı tezlerinden dolayı da bu ülkeye yönelik minnettarlığını dile getirdi.