Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Suriye’de yaşanan savaş sebebiyle ortaya çıkan mülteci krizinin ele alındığı AB-Türkiye zirvesinde varılan anlaşmadan memnuiyet duyduklarını açıkladı.

Fileleftheros ve diğer gazeteler, Türkiye-AB zirvesinde varılan anlaşmanın Güney Kıbrıs’ın “zaferiyle” sonuçlandığını, Türkiye’nin açılmasını istediği, Güney Kıbrıs tarafından dondurulmuş halde bulunan beş müzakere başlığının da olduğu şekilleriyle, yani açılmadan kaldığını yazdılar.

Fileleftheros gazetesi: “Lefkoşa Testi Geçti – Türkiye-AB Arasında Mülteci Anlaşması, Kıbrıs Zarar Almadı – Uzlaşı Rahatlaması – Başkan: Sonuna Kadar Israr Etti ve Başardı” başlıkları altında verdiği haberinde, Türkiye ve AB’nin, yaşanan yoğun kulis faaliyetleri ve pazarlıkların ardından mülteci krizi konusunda anlaşmaya vardıklarını yazdı.

Gazete, Türkiye’nin açılmasını talep ettiği ve Güney Kıbrıs tarafından dondurulmuş bulunan beş müzakere başlığına ilişkin Güney Kıbrıs’ın itirazlarının AB tarafından destek gördüğünü belirterek, Fransa’nın 33 nolu başlığın açılmasına onay vermesiyle birlikte Güney Kıbrıs’a yönelik baskıların da ortadan kalktığını vurguladı.

Türkiye-AB uzlaşı metninde, müzakere başlıklarına ilişkin olarak Güney Kıbrıs’ın talebiyle “mevcut çerçeve” ifadesinin eklendiğini iddia eden gazete, bu ifadenin “Türkiye’nin yükümlülüklerine atıfta bulunduğunu” yazdı.

Gazete haberinde, anlaşma metnin ayrıntıların ve zirve sonrasında AB ile Türk yetkililerinin yaptıkları açıklamalara da yer verdi.

ANASTASİADİS SONUÇTAN MEMNUN

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, zirve sonrasında yaptığı açıklamada, varılan sonuçtan “tam anlamıyla memnun olduğunu” belirtti.

Habere göre Anastasiadis, “Türkiye’nin ısrarı ve bazı ortaklarımızın teşviklerine karşın, krizin çözümünün Türkiye’nin AB süreciyle ilişkilendirilmemesi gerektiğini ve Kıbrıs’ın göçmen krizinin yükümü omuzlarına almasının mümkün olmadığını” vurguladıklarını belirtti.

Anastasiadis,: “Beş başlığın açılması konusundan bize bahsettiklerinde de aynılarını söyledik ve böyle bir hareketin Kıbrıs sorununun çözümü çabaları devam ederken bizi Türk hükümetiyle karşı karşıya getirecek bir hareket olacağını belirttik” şeklide konuştu.

AB-Türkiye zirvesinin sonuçlarından duyduğu memnuniyeti dile getiren Anastasiadis, Türkiye’nin donmuş haldeki müzakere başlıklarının açılmasının Türkiye’nin Ankara Protokolü ve genel anlamda müzakere çerçevesinden kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmesiyle mümkün olabileceğini yineledi.

Anastasiadis, Kıbrıs Rum tarafının tezlerinin ortakları tarafından anlayışla karşılandığını vurgulayarak, anlaşmaya varılmasından gösterdiği çabadan ötürü Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk’a, Rum tezlerine verdiği destekten ötürü Yunan Başbakanı Aleksis Çipras’a ve Fransa Cumhurbaşkanı Fransua Hollande’a teşekkürlerini belirtti.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:

Alithia: “AB-Türkiye Anlaşması Kıbrıs’ın Onayıyla – Ankara’nın Donmuş Müzakere Başlıklarının Hiçbirinin Açılmamasında Anastasiadis’in Rolü Belirleyici – Anastasiadis: Ortaklarımızdan Anlayış Gördük”.

Politis: “Kıbrıs’ın Yanında Güçlü Müttefiklik – Başkan Ortaklarını İkna Etti ve Mücadeleyi Kazandı – Kıbrıs Karlı Çıktı”.

Simerini: “Brüksel Pazarından Beyaz Duman – Göçmenler Konusunda Türkiye-AB Alışverişi Anlaşması – Lefkoşa Memnun”.

Haravgi: “Alışveriş Türkiye-AB Anlaşmasıyla Sonuçlandı”.