Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile görüşmesinin ardından bugünkü liderler görüşmesini “yaratıcı ve yapıcı” diye niteledi.

Rum radyosuna göre Anastasiadis, Rum Başkanlık Sarayı’na dönüşünde “4 özgürlüğün uygulanmasında uzlaşıya doğru giden bir karşılıklı anlayış söz konusu” dedi, ancak karşılıklı anlayış noktalarında dahi hala sorunlar saptandığına işaret etti.

Anastasiadis anlaşmazlıkların halen devam ettiği bazı konular bulunduğuna dikkat çekerek, “Tam da bu yüzden her zaman, uzlaşı değil karşılıklı anlayış diyorum” vurgusunu yaptı. Cumhurbaşkanı Akıncı ile bir sonraki görüşmelerinde bazı konuların netleşmesi için gerek kendisinin gerek Akıncı’nın somut sorular ortaya koyacağını anlattı.

Akıncı’nın daha önce görüş beyan ettiği Limasol’daki Kıbrıs Türk toplumuna mensup Romanlar ve hellim konularının bugün ele alınıp alınmadığı sorusuna karşılık Anastasiadis “Çingeneler konusu halledildiği için gündeme gelmedi. Hellim konusu ise Komite’dedir ve sanırım doğru yöndeyiz” ifadesini kullandı.

Gazetecilerin sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Akıncı’nın, 3’üncü tur hidrokarbon ihalesini gündeme getirdiğini ancak kendisine cevap vermediğini söyleyen Anastasiadis,  “Çünkü Kıbrıs Cumhuriyeti ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarıyla ilgilidir” iddiasında bulundu.

Anastasiadis, Türkiye’nin “MEB”te yeniden faaliyet göstermesi ihtimali sorulduğunda ise “Kıbrıs Cumhuriyeti, nasıl tepki göstereceğinin sinyalini verdi” dedi.  Başka bir soruya karşılık da “Türk tepkilerinin herhangi bir şekilde müzakereleri etkileyebileceğini düşünmüyorum” dedi.