Rum tarafı, müzakere masasına geri dönmek için Türkiye’nin yayımladığı Navtex’i geri çekmesi talebinde ısrar ediyor.

Fileleftheros “Sözcü: Anahtar, Navtex’in Geri Çekilmesidir... Kıbrıs Türk ve Türk Medyasıyla Temaslar Yoğunlaştırılacak” başlıklı haberinde Rum Yönetimi’nin, Sözcü Nikos Hristodulidis aracılığıyla, müzakerelere yeniden başlama anahtarının Türkiye’nin Navtex’i geri çekmesi olduğu tezini yinelediğini yazdı.

Habere göre Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in İngilizce sözlü haftalık “Cyprus Weekly” gazetesine verdiği mülakatta, KKTC’deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra Kıbrıs sorununda hareket olabileceğinden söz etmesini “Başkan bir ümit ifade etti” şeklinde yorumlayan Hristodulidis “Müzakerelerin yeniden başlamasını ve olumlu sonuçlanma perspektifine olanak tanıyacak bir ortamda gerçekleştirilmesini umuyoruz” dedi.

HRİSTODULİDİS “GEÇ KALMIŞ BİR TEMAS, YAKIN ZAMANDA YOĞUNLAŞTIRACAĞIZ”

Hristodulidis, Rum Yönetimi Başkanı’nın, önceki akşam Rum Başkanlık Köşkü’nde KKTC ve Türkiye medyasından temsilcilere düzenlediği basın toplantısına da değindi.

Rum Sözcü Anastasiadis’in o basın toplantısında Türkiye’nin Navtex yayımlamaya, “özlü müzakerelerin başlamasına 6 gün kala karar verdiği” gibi bazı konuların “gerçek boyutlarını” ortaya koyduğunu, “Kıbrıs sorununun çözümüne hazır olduğunu” söyleyip ve sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Kıbrıslı Rumların ve Kıbrıslı Türklerin ortak vatanı olduğu” mesajı verdiğini savundu.

Hristodulidis “gelişmelerle ilgili gerçek olgular hakkında bilgi vermek üzere Kıbrıslı Türklerle böyle bir temas olmasını önemli buluyoruz. Başkan Anastasiadis’in Kıbrıslı Türkleri meşgul eden çok somut soruları cevapladığı ve Kıbrıs Rum tarafının tezlerini ilk elden aktarma fırsatı bulduğu çok iyi bir görüşme oldu” dedi ve yakın gelecekte Kıbrıs Türk medyasıyla bu tür temaslarını yoğunlaştıracaklarını söyledi.

Fileleftheros Bozkır’ın Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği’nde yaptığı açıklamaların satır başlarını okurlarına  “Çok Yakında ‘Çözüm Görüyorlar’... Hidrokarbon Görüntüsü Önünde Kıbrıs Sorununda Türk İletişim Oyunları... Volkan Bozkır: O Kadar Doğal Gaz Rezervi Olmayabilir” başlık ve spotlarıyla aktardı.

Alithia ilgili haberleri “Anastasiadis ve Eroğlu Nisan’da (Müzakerelerin) Yeniden Başlamasından Söz Ediyor... Hükümet sözcüsü Başkan’ın Sadece Ümit Belirttiğini Söyledi, Türk Avrupa Bakanı Da Kıbrıs Sorununun Çözülebilecek Duruma Yaklaştığını Değerlendirdi” başlık ve spotları altında harmanladı.

Gazete Anastasiadis’in dün Cyprus Weekly’de yayınlanan söyleşisini kaynak göstererek müzakerelerin, KKTC’deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından, Nisan ayında yeniden başlaması için bir ön çalışma yapılmakta olduğunun anlaşılmasına karşın Rum Sözcü’nün, Anastasiadis’in o söyleşide sadece ümit belirttiğinden söz ettiğine dikkat çekti.

Gazete Türkiye AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır’ın Türkiye’nin Washington Büyükelçiliğinde yaptığı açıklamaları “Olumlu Gelişmeler” başlığı altında özetledi. 

Alithia Anastasiadis’in Perşembe akşamı Rum Başkanlık Köşkü’nde düzenlediği basın toplantısında söylediklerinin Kıbrıs Türk medyasında manşetlerde yer bulduğuna dikkat çektiği ve yayınlanan haberlerin satır başlarını öne çıkardığı haberine ise “Başkan’ın Kıbrıs Türk Medyasına Basın Toplantısı” başlığını attı.

“ANASTASİADİS’İ ÇÖZÜME HAZIR GÖRDÜLER”

Politis “Anastasiadis’in Söyleşisi Kıbrıs Türk Gazetelerinde Manşet... Çözüme Hazır Gördüler... Siyasi Tepki Eroğlu’ndan Değil DİKO’dan Geldi... Başkan’ın 2011 Tarihli Navtex’le İlgili Yanlış Cevabı Yüzünden Havadis’ten Sert Eleştiri” başlık ve spotlarıyla, geniş ölçekte aktardı.

ANASTASİADİS’E TEPKİ EROĞLU’NDAN DEĞİL DİKO’DAN GELDİ

Gazete Anastasiadis’in KKTC ve Türkiye medyasına yaptığı açıklamalara Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun değil, DİKO’nun tepki gösterdiğine dikkat çekti.

Gazeteye göre DİKO Yürütme Bürosu Sekreterliği Üyesi Yorgos Solomu Anastasiadis’in, DİKO’nun itirazlarına rağmen 11 Şubat Ortak Açıklaması’na giderken, meclisteki çoğunluğu kaybetmekte tereddüt etmemesinin çözüm kararlılığının göstergesi olduğu açıklamasına işaret ederek şunları söyledi:

“Sayın Anastasiadis aslında,  DİKO ile yaptığı seçim öncesi anlaşmayı bilerek ihlal ettiğini itiraf ediyor. Trajik olan ise bu kararın, son olumsuz gelişmeleri gündeme getirmesidir.”

Haravgi ise Köşk’teki basın toplantısıyla ilgili haberini “Hristofyas Görüş Birlikleri Başkan’ın Daha Şimdi Aklına Geldi... Türk ve Kıbrıs Türk Medyası Doğalgaza ve Müzakerelere Yoğunlaştı” başlığıyla aktardı.