Avrupa Parlamentosu’nun dün onayladığı ve Türkiye’yi, Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi” (MEB) içerisinde araştırma yapan “Barbaros Hayreddin Paşa” gemisini geri çekerek “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarına saygı duymaya” çağıran karar tasarısı,  Rum tarafında memnuniyetle karşılandı.

Fileleftheros gazetesi “Barbaros’u Münhasır Ekonomik Bölge’den Çek... Avrupa Parlamentosu: Türk Baskılarına Rağmen Gemiler ve NAVTEX’in Geri Çekilmesi İçin Karar” başlık ve spotuyla manşetten aktardığı haberinde, AP’ın, Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ın sözde “MEB”i içerisindeki faaliyetlerini kınayan karar tasarısını onayladığını yazdı.

Gazete, AP’ın karar tasarısında, Türkiye’den denizcilere yönelik talimatnamesi “NAVTEX”i derhal geri çekmesini istediğini kaydederken, “yasa dışı” olarak nitelendirdiği bu faaliyetlere devam etmesi halinde, AB’ye üyelik müzakerelerinin de olumsuz etkileneceğini vurguladığını belirtti.

Avrupa Parlamentosu, karar tasarısında, sözde “MEB’deki” faaliyetleri nedeniyle kınadığı Türkiye’ye itidal çağrısında da bulunarak, uluslararası hukuk çerçevesinde hareket etmesi çağrısını yaptı.

Türkiye’nin tüm perde gerisi faaliyetlerine rağmen, AP’ın karar tasarısının Güney Kıbrıs lehinde en olumlu şekliyle onaylandığını belirten gazete, AP’ın müzakerelere olan desteğini de yinelediğini ve Kıbrıs sorununa en kısa zamanda çözüm bulunması gerektiğinin altını çizdiğini yazdı.

Gazete, karar tasarısında, Sosyalistlerin değişiklik önerisinin de benimsendiğini ve buna göre, “AP’ın, adanın BM himayesinde yeniden birleşmesi müzakereleri ile BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin müzakerelerin yeniden başlaması için gösterdiği çabalara destek belirttiğini” kaydetti.

Karar tasarısında ayrıca, Avrupa Halk Partisi’nin “AP’ın hidrokarbon yataklarından elde edilecek gelirin, bölgenin tümü için refah, zenginlik ve uluslararası hukuk zemininde, barış içerisinde daha iyi bir yaşam için kullanılması gerektiği” önerisi de benimsendi.

RUM HÜKÜMETİ VE SİYASİ PARTİLER KARAR TASARISINDAN MEMNUN

Gazete, bir diğer haberinde de, Rum hükümeti ile siyasi partilerin, AP’ın onayladığı karar tasarısından memnun kaldıklarını yazdı.

Habere göre Rum Dışişleri Bakanlığı, karar tasarısının, AP’ın “Türk tahrikleriyle” ilgili rahatsızlığını ve hoşnutsuzluğunu ortaya koyduğunu kaydederken, Türkiye’ye NAVTEX’i geri çekmesi ve “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarına saygı duyması” çağrısında bulundu.

Rum Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin AB’ye üyelik müzakereleriyle “MEB” içerisindeki faaliyetlerinin bağlanmasının da oldukça önemli bir gelişme olduğuna dikkat çekti.

AP’daki Rum Milletvekillerini de, karar tasarısı için gösterdikleri “üstün” çabalardan dolayı tebrik eden Rum Dışişleri Bakanlığı, “Türkiye’nin karar tasarısının reddedilmesi için yaptığı baskılar göz önünde bulundurulduğunda, karar tasarısının onaylanmış olmasının olumlu bir olay teşkil ettiğini” belirtti.

Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru ise, AP’ın, Türkiye ile AB üyesi ülkeler arasındaki ilişkilere büyük önem atfettiğini ve Türkiye’nin, Güney Kıbrıs’ın “MEB”i içerisindeki “yasadışı faaliyetlerine” devam etmesi halinde, AB ile olan ilişkilerinin bozulacağını vurguladığını söyledi.

Omiru, AP’a ve siyasi partilere karar tasarısını onaylaması nedeniyle teşekkürlerini sunarken, AP’daki Rum ve Yunan milletvekillerinin koordineli faaliyetlerine atıfta bulundu.

Habere göre Omiru, şimdi önemli olanın ise, kararın en iyi şekilde değerlendirilerek, “Türk komplolarıyla” özlü mücadele etmek olduğunu kaydetti.

RUM AP MİLLETVEKİLLERİ DE MEMNUN

Gazete, bir diğer haberinde ise, AP’daki Rum Milletvekilleri Eleni Theoharus, Neoklis Silikiotis, Takis Hacıyeorgiu, Kostas Mavridis ve Dimitris Papadakis’in, karar tasarısının onaylanmasından memnun olduklarını yazdı.

Haberde, milletvekillerinin, AP’ın bu kararının Türkiye’ye yönelik güçlü bir mesaj olduğunu ve bu kararın en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğini belirttikleri kaydedildi.

BOZKIR: “BİZİ ETKİLEMEYECEK”

Gazete, Türkiye’nin AB Bakanı Volkan Bozkır’ın, kararın onaylanmasının ardından yaptığı açıklamalarda, kararın Türkiye’yi etkilemeyeceğini söylediğini yazdı.

Haberde, Bozkır’ın, dünkü kararın daha önceki kararlarla aynı kaderi paylaşacağını belirttiği kaydedildi.

Haber, diğer gazetelerde de şu başlıklarla yansıtıldı:

Politis gazetesi: “AP Barbaros’un Geri Çekilmesini ve NAVTEX’in İptalini İstedi-Açık Şekilde Kıbrıs’ın Yanında”

Alithia gazetesi: “Türkiye’ye Avrupa Şamarı”

Haravgi gazetesi: “Avrupa Parlamentosu’ndan Türkiye’ye Güçlü Mesaj”

Simerini gazetesi: “AP’dan Ankara’ya Açık Mesaj-Yaptırımsız Destek”.