AP heyetinin dün akşamüzeri Lefkoşa Rum kesimindeki AB evinde gazetecilerle bir araya geldiğini yazan Fileleftheros gazetesi, heyetin, Güney Kıbrıs’ın Avrupa enerji planlamasının hayata geçirilmesindeki rolünün, özellikle iki belirli noktada çok önemli olduğu mesajı gönderdiğini, bunların ise doğal gaz ve deniz altı elektrik bağlantı hattı olan “Euroasia Interconnector” olduğuna işaret ettiğini yazdı.

Gazete, AP’nin enerji konularındaki temsilcilerinin, Güney Kıbrıs’a gerçekleştirdikleri ziyaretin hem artan ilginin kanıtı, hem de Güney Kıbrıs’ın gerek Avrupa enerji güvenliği, gerekse de enerji kaynaklarının farklılaşması konusunda elde ettiği ilgiye bağlı birçok benzer ziyaretin de habercisi olduğunu söylediklerini iletti.

Gazeteye göre AP milletvekilleri, Rum kesiminin enerji açısından doğru yolda olduğunu, aynı zamanda AB’nin doğudaki ucu olarak, coğrafi konumunun da, hem Doğu Akdeniz, hem de AB’de başrol oynamasına müsaade etmekte olduğunu vurguladılar.

AP milletvekillerinin, Güney Kıbrıs’ın enerji arzının, petrole olan enerji bağımlılığından kurtulmasının, aynı zamanda bölgede bulunan doğal gaz yataklarının idaresinin kendilerini oldukça fazla bir şekilde ilgilendirdiğini söylediklerini ileten gazete, AP milletvekillerinin, yenilenebilir enerji kaynaklarının geliştirilmesi perspektiflerine de tekrar tekrar vurgu yaptıklarını aktardı.

AP milletvekillerinin, doğal gazın varlığının ve elektrik enerji üretilmesi olanağının Güney Kıbrıs’ın rolünü vurgulayan önemli unsurlar olduğuna dikkati çektiklerini yazan gazete, AP milletvekillerinin AB’nin bazı ülkelerinin bugün Rus doğal gazına tamamen bağımlı olduklarına işaret ettiklerini kaydetti.

AP MİLLETVEKİLLERİ NOBLE VE ENI YETKİLİLERİYLE GÖRÜŞTÜLER

AP milletvekillerinin, bu toplantının öncesinde Noble ve ENI şirketlerinin Lefkoşa Rum kesimindeki temsilcileriyle ayrı ayrı görüştüklerini de yazan gazete, milletvekillerinin, şirket temsilcilerinden, Güney Kıbrıs ve bölgedeki planlamaları konusunda ayrıntılı bilgi aldıklarını kaydetti.

Şirket temsilcilerinin dün akşam ise Fransız Total şirketi temsilcileriyle görüşeceğini de kaydeden gazete, AP milletvekillerinin Güney Kıbrıs’taki temaslarının, adayı ilgilendiren enerji meseleleri, aynı zamanda doğal gazla ilgili gelişmeler konusunda daha net bir imaja sahip olmaları için kendilerine gerekli bilgileri sağladığını ekledi.

Haravgi gazetesinin haberine göre ise, AP Enerji, Sanayi ve Araştırma Komitesi heyeti üyeleriyle bir araya gelen AKEL’in AP’deki milletvekillerinden Neoklis Silikiotis, heyetten, enerji alanındaki projelerin ileriye götürülmesi için, AB tarafından Güney Kıbrıs’a fon aktarılmasını talep etti.

Gazete, Silikiotis’in Güney Kıbrıs’ın enerji açısından izole edilmiş durumda olduğuna da işaret ettiğini ekledi.