İki toplumlu Kültürel Miras Teknik Komitesi eş başkanı Takis Hacıdimitriu, Apostolos Andreas Manastırı’nın restorasyon çalışmalarının, tamamlanmaya doğru ilerlediğini ifade etti.

Alithia gazetesi ve diğer gazeteler, Kültürel Miras Teknik Komitesi eş başkanı Takis Hacıdimitriu’nun, Rum Meclisi Göçmenler Komitesi’ni konu hakkında bilgilendirdiği toplantısının ardından Meclis’te yapmış olduğu açıklamalara yer verdiler.

Habere göre Hacıdimitriu, sözleşme gereği projenin ilk aşamasının, Mayıs ayı sonuna kadar tamamlanması gerektiğini  ancak kısa bir gecikmenin olabileceğini ifade etti.

Manastır teslim edileceği zaman, durumunun, 1974’ten önceki halinden daha iyi ve mükemmel durumda olacağını ifade eden Hacıdimitiru, bu dönemde, yaklaşık 2.2 milyon Euro harcamayla kilisenin ve odalarının restorasyonuna ilişkin temel inşa çalışmaların  yapıldığını, inşa edilmeye başladığında tamamlanmayan, manastırın bölümlerinin tamamlandığını söyledi.

Hacıdimitiru, kendilerinin, ikinci aşamayı ileriye götürmeye hazır olduklarını da belirtti.

Üçüncü ve dördüncü aşamaların binanın çevresi ve yan binalarıyla alakalı olduğunu belirten Hacıdimitriu, bunların iki aşamaya sıkıştırılabileceğini, bununla birlikte restorasyonun tüm aşamalarının iki yıl içerisinde tamamlanacağını anımsattı.

Hacıdimitriu, Ay.Panteleimon Manastırı, Apostolos Andreas ve Mağusa surlarının, iki toplum arasındaki işbirliği mesajıyla,  Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin üstlendiği büyük çalışmalar olduğunu ifade etti.

Hacıdimitriu, “Lefkoniko” (Geçitkale) bölgesinde bulunan “Arhangelos Mihail” kilisesi için yakın zamanda ihaleye çıkılacağını belirtti.

Rum Meclisi Göçmenler Komitesi Başkanı Skevi Kukuma ise yaptığı açıklamada, Apostolos Andreas Manastırı’nın restorasyonu çalışmalarının ilerlemesinden duyduğu memnuniyeti dile getirirken, çalışmaların ilk aşamasının tamamlanmasında  bir aylık bir gecikme yaşanmasının da anlaşılır olacağını ifade etti.

Kukuma açıklamasında ayrıca Dipkarpaz’daki mezarlığın içinde bulunduğu kötü durumu da gündeme getirdi ve mezarlığın bakım ve onarımının ileriye götürülmesini talep etti.

APOSTOLOS ANDREAS MANASTIRI’NA GRANİT

Öte yandan Fileleftheros gazetesi Rum Kilisesi’nin, Apostolos Andreas Manastırı’nın yer döşemelerine, manastırın  granit konmasını talep ettiğini, bunun da, restorasyon çalışmalarına müdahil olan tarafların tepkisine  neden olduğunu belirtti.

Gazete, restorasyon çalışmalarına müdahil olan tarafların, bu durumun önüne geçilmesi için Rum Eski Eserler Dairesi’nin müdahalesini istediğini yazdı.

Habere göre  Kültürel Miras Teknik Komitesi eş başkanı Takis Hacıdimitriu, Rum Meclisi Göçmenler Komitesi Başkanı Skevi Kukuma, komite üyeleri, manastırın zeminine granit döşenmesine karşı olduklarını dile getirdiler.