Aşağı Pirgo sakinlerinin, Erenköy cebinin içinden geçen yolun açılması talebinin, iki-toplumlu Geçiş Kapıları Teknik Komitesi’nin gündemine getirileceği belirtildi.

Politis gazetesi ve diğer gazeteler, Aşağı Pirgo İhtiyar Heyeti’nin, dün, iki toplumlu Geçiş Kapıları Teknik Komitesi’nin Kıbrıs Rum Başkanı Sotos Zakheos ile bir araya gelerek, Erenköy cebinin içinden geçen yolun açılması talebini dile getirdiklerini yazdı.

Gazete iki toplumlu Geçiş Kapıları Teknik Komitesi’nin Kıbrıs Rum Başkanı Sotos Zakheos’un, bu talebi, komitenin, 12 Ocak’ta yapacağı toplantıda gündeme getireceği sözü verdiğini belirtti.

Habere göre Aşağı Pirgo Muhtarı Kostas Mihailidis, yapığı açıklamada, Zakheos’un, konularının hangi aşamada olduğuna dair kendilerine bilgi verdiğini ayrıca, söz konusu yolun açılmasına olanak tanıyacak teknik çalışmaların yapılabilmesi için Kıbrıs Türk tarafınca gerekli siyasi kararların alınmasını isteyerek, bu taleplerini komiteye taşıyacağı sözü verdiğini ifade etti.

Zakheos’un, Erenköy’den ve Erenköy’e yönelik ayrıca Mansura’dan Paşiammo’ya kadar olan geçiş noktalarını gezdiğini yazan gazete Zakheos’un görüşme sırasında, bugüne kadar ilgili birimlerle yapmış olduğu temaslar ve bölgenin durumu  konusunda da bilgi verdiğini belirtti.

Habere göre Aşağı Pirgo Muhtarı Kostas Mihailidis, Kıbrsı Türk tarafının argümanının, söz konusu yolun Erenköy cebinin çok yakınından geçmesinin geçerli olmadığı yönünde olduğunu dile getirdi.

Mihailidis açıklamasında “bu mantık  çerçevesinde, Kıbrıslı Rumların, tüm vatandaşların serbest dolaşımını istemesine rağmen, Erenköy’e yönelik geçişlerin de yasaklanması gerekirdi” ifadesini kullanırken, 2010 yılındaki ilk anlaşmanın, Kıbrıslı Türklerin içinde yer aldığı tek otobüsün Erenköy’e haftada bir gitmesi şeklinde olduğunu, şimdi ise iki otobüs ve içerisinde ne olduğu bilinmeyen büyük bir van aracın da geçtiğini savundu.

Mihailidis, Poli’den Pirgo’ya kadar çekilen eziyetin sona ermesi için elli yıl önce kapanan, sınır kapısının değil ama, yolun açılması gerektiğini ifade etti.