Fileleftheros gazetesinde yer alan söyleşisinde Lund, Kıbrıs’ta göreve gelmesinin ardından hedefinin müzakere sürecini desteklemek olduğunu ve askeri güven yaratıcı önlemler yaratmak için çabalayacağını açıkladı.

Lund, UNFICYP’in Kıbrıs’taki varlığının 50. yılını doldurmasının üzücü olduğunu ve görevlerinin ara bölgede çatışmaların yinelenmemesini ve statükonun, Kıbrıs sorununun çözümü çabaları devam ettiği sürece tek taraflı değişmemesini sağlamak olduğunu belirterek, “Çok güzel bir ada ve siyasilerin anlaşmaya varmasını umut ediyoruz. Askeri güven yaratıcı önlemler yaratmaya çalışacağım” şeklinde konuştu.

Bunu nasıl yapacağının sorulması üzerine ise Lund, “sadece birkaç haftadır burada bulunduğunu ve belirli önerilere ulaşabilmek için tüm planları incelemekte olduğunu” ifade etti.

Güney Kıbrıs ve KKTC’deki askeri yetkililerle tanışma görüşmeleri gerçekleştirdiğini belirten Lund, “bir sonraki görüşmelerinde belirli konuları ve Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerini askeri açıdan nasıl destekleyebileceklerini ele alabileceklerini” söyledi.

Şu anda bu konu üzerinde çalışmak istediğini ve kendisi için şeffaflığın çok önemli olduğunu belirten Lund, elbette askeri konulara ilişkin her şeyin kamuoyuyla paylaşılamayacağını ancak insanların, gizli iş yapmadıklarını bilmelerini istediğini vurguladı.

Lund, ara bölgenin mayınlardan temizlenmesi konusuna ilişkin bir soruya da, yaşanan taşkınlar sonrasında Kamboçya’dan uzmanlar getirdiklerini ve yapılan kontroller sonrasında ara bölgenin mayınlardan temizlenmiş olduğunun varsayıldığını ifade etti.

Lund, Kamboçya’dan uzmanların Mağusa ve Lefkoşa bölgesindeki “Mammari” (Mammari) bölgelerinde mayın temizlediklerini vurguladı.