Fileleftheros haberi “Yunanistan Şantaj Altında... Euro Grubu Toplantısından Birkaç Gün Önce Avrupa Merkez Bankası’ndan Siyasi Hareket” başlığıyla manşete çekti.

Habere göre Avrupa Merkez Bankası’nın dünkü kararı, ilk önce korku yarattı ve Yunan borsasında Yunan banka tahvilleri yüzde 27 değer kaybetti. Ancak daha sonra, ilk etapta kararın ciddi etkileri olmayacağının ortaya çıkmasıyla borsa biraz toparlandı. Ancak panik yaşanması halinde olabileceklerin önceden kestirilemeyeceğine vurgu yapılıyor.

Yunanistan’la ilgili kararından, Avrupa Merkez Bankası’nın Güney Kıbrıs’a da uyarı atışı yaptığının anlaşıldığına işaret eden gazete  “Kıbrıs programındaki ertelemeler devam ederse, Kıbrıs’taki bankalar hakkında da benzer bir karar alınması ihtimal dışı görülmüyor” ifadesini kullandı.

Gazete “Kıbrıs İçin De Tehlike” başlığıyla iç sayfasında detaylandırdığı haberinde Güney Kıbrıs için tehlikenin, memorandum programında olması ve Rum meclisinin ipotekli malların satışı yasasının yürürlüğünün Mart ayına kadar erteleme kararı nedeniyle Troyka’nın 5’inci gözden geçirmesinin gecikmesinden kaynaklanmakta olduğunu yazdı.

Habere göre Güney Kıbrıs’ın programındaki gecikmenin sürmesi halinde acil likiditenin (ELA) artma ihtimalinin kaygılandırdığı Rum tarafında bankacılık sektörü, özellikle de “Kıbrıs Bankası”, Rum muhalefet partilerinin ilgili yasa için yeni bir erteleme kararı almasının yaratacağı olumsuz etkilerden endişe duyuyor. Çünkü Avrupa Merkez Bankası, Yunanistan örneğinde