Kıbrıs’ta 2 aylık aradan sonra bugün yeniden başlayan müzakerelerde izlenmesi gereken sürecin BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide tarafından belirlendiği ifade edildi.

Fileleftheros gazetesi, “Eide, Masayı Döşedi-Önceden İlanlarla İki Liderin Bugünkü Görüşmesinin Gündemini Önceden Ayarlama Girişiminde Bulundu” başlıklı haberinde, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, izlenilecek süreci belirleyerek iki liderin bugünkü görüşmesinin gündemine ilişkin önceden girişimde bulunduğunu yazdı.

Eide’nin izlenilecek süreci belirlediğine atıfta bulunarak, tüm konuların masa üzerinde olacağını yazan gazete, Eide’nin de, ‘hakemlik” şeklinde değerlendirilen “köprü kurucu öneriler” sunacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiasdis’in bu sabah saat 10:00’da, iki aylık aradan sonra müzakerelere geri döneceğini kaydeden gazete, bugünkü görüşmenin, ileriki günlerde atılacak adımların belirlenmesi amacıyla prosedürel içerikli olacağını yazdı.

Eide’nin, beklentilerini dinlemek amacıyla dün liderlerle bir araya geldiğini yazan gazete, Eide’nin, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile görüştüğünü ardından ise Güney Avrupa liderleri zirvesi nedeniyle İspanya’da bulunan Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile telefonda görüştüğünü belirtti.

Gazete, Eide’nin Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile görüşmesinin ardından yapmış olduğu açıklamalara da yer verdi.

Habere göre Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, iki liderin görüşmesinin prosedürel içerikli ve bu andan itibaren izlenilecek yola ilişkin olacağını ifade etti.

Gazete, İngiltere AB Bakanı Alan Duncan’ın liderleri aramasını ise, Duncan’ın ülkesinin müzakerelere olan desteğini ifade etmek amacı taşıdığını belirtti.

Politis gazetesi de müzakerelerin yeniden başlayacak olması haberlerine ve Eide’nin dün yapmış olduğu açıklamalara yer verdi.

Gazete, BM’nin, Eide’nin açıklamalarında da dile getirdiği gibi hakemliği arzulamadığını ancak bunun, belirli anlaşmazlıkları aşması için taraflara yardım etmeye hazır olmadığı anlamına da gelmediğini yazdı.

Gazete aynı haberde, İngiltere ve Avrupa tarafından güvenlik konusunda hareket edilmesi mümkün olan çerçevenin belirlenmesi amacıyla ön çalışma yapıldığını ve bu çalışmaya Türkiye’nin de dahil olduğunu kaydetti.

EIDE, PARTİLERLE DE BİR ARAYA GELDİ

Alithia gazetesi, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, müzakerelerin yeniden başlamasından bir gün önce, dün, AKEL ve DİSİ partileriyle bir araya geldiğini yazdı.

Habere göre, Eide, sosyal paylaşım sitesi twitter hesabından yaptığı açıklamada, DİSİ Başkanı Averof Neofitu ile yaptığı görüşmeyi, Kıbrıs sorununa ilişkin görüşmelerde ileriye doğru yol konusunda verimli olarak değerlendirdi.

DİSİ Başkanı Averof Neofitu ise twitter hesabından yaptığı açıklamada, Eide ile verimli bir şekilde görüş alış verişinde bulunduklarını ifade etti.

Neofitu, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in de söylediği gibi, Türk tarafının realist görüşler ve gerçek bir niyetle gelmesi amacıyla BM’nin olumlu katkısını talep ettiğini belirtti.

Habere göre, Neofitu dün ayrıca, ABD’nin Lefkoşa Büyükelçisi Kathleen A. Doherty, Fransız Büyükelçi Rene Troccaz ile de bir araya geldi.

Eide, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ile görüşmesine ilişkin ise twitter hesabında yaptığı açıklamada, Kıbrıs sorununda müzakerelerin yeniden başlaması ışığında iyi bir görüş alış verişinde bulunduklarını belirtti.

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ise twitter açıklamasında, AKEL’in belirleyici bir role sahip olmaya devam edeceğini ifade etti.

PARTİLER

Alithia gazetesi, Rum Meclisi’nde temsili bulunan partilerin, müzakerelerin yeniden başlaması ışığında açıklamalarda bulunduklarını yazdı.

Habere göre, DİSİ, müzakerelerdeki iki aylık arayı, Kıbrıs Türk liderinin neden olduğu “yapay kriz” şeklinde nitelendirdi ve müzakere masasında şu anda gerçeklik zamanın geldiğini belirtti.

AKEL, Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlamasının olumlu bir gelişme olduğunu ifade etti ve iki liderin görüşmesinin, özlü müzakereye neden olacak sürece ilişkin bir anlaşmaya yol açması olması temennisinde bulundu.

DİKO ise, süreç ve bunun içeriği konusunda en ufak bilgilendirmede bulunmaması nedeniyle Anastasiadis’e eleştiri yöneltti.

EDEK, BM’nin sorumluluğunun, köprü kurucu görüşler olmadığını belirtti.

Rum Ekologlar ve Vatandaşlar İşbirliği ise Kıbrıs Rum tarafının tavizleriyle, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın daha kışkırtıcı olarak masaya geri döneceğini iddia etti.