BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin,  bugün, Ankara’da temaslarda bulunacağı belirtildi.

Fileleftheros gazetesi, Eide’nin, TC Dışişleri Bakanlığı’nda Kıbrıs sorunundaki son gelişmeleri ele alacağını anımsattı.

Habere göre Eide, MyCy isimli çok dilli internet radyosuna yaptığı açıklamada, gerek Kıbrıslı Türklerin gerekse Kıbrıslı Rumların tecrit altında olduğundan bahsetti.

Eide, Kıbrıslı Türklerin ve Kıbrıslı Rumların, Türkiye ve Yunanistan ile olan ilişkilerin haricinde, tecrit altında bulundukları imajına sahip olduklarını ifade etti.

Gazete Eide’nin bu düşüncesinin, izolasyon ve ambargoya ilişkin Türk tezi ile Kıbrıslı Rumların da aynı kaderi paylaştığına ilişkin düşünce mantığı içerisinde yer aldığını da yazdı.

NAMİ’NİN TEMASLARI

Gazete aynı haberinin içerisinde Kıbrıslı Türk müzakereci Özdil Nami’nin dün Ankara’da gerçekleştirdiği temaslara da yer verdi.

Kıbrıslı Türk müzakereci Özdil Nami’nin dün TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştüğünü belirten gazete, Anadolu Ajansı’na atıfta bulunan diplomatik kaynakların ise, Nami ve Çavuşoğlu’nun görüşme öncesinde TC Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile de bir araya geldiklerini belirttiğini yazdı.

DİKO’DAN KIBRIS SORUNUNA İLİŞKİN AÇIKLAMA

Fileleftheros gazetesine göre DİKO bir açıklama yaparak Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Kıbrıs sorununa ilişkin icraatlarına eleştirilerde bulundu.

DİKO, Anastasiadis ile birlikte Anastasiadis’in politikalarına destek veren DİSİ ve AKEL’i de eleştirerek bunun sonucunda Türk tarafının cüret bulduğunu savundu.

Cumhurbaşkanı Akıncı ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu’nun “çözümden sonra kurulacak olan mülkiyet komitesi”nden bahsettiğini belirten DİKO, Kuzey’de taşınmazı olan yasal hak sahiplerinin “önceki kullanıcı”, “yağmacıların” ise “mevcut kullanıcı” haline dönüştüğünü, AKEL ve DİSİ’nin bundan rahatsız olmadığını ifade etti.

OPEK’İN KIBRIS SORUNUNA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ

Alithia gazetesi, Güney Kıbrıs’ta faaliyet gösteren ve  kısa adı OPEK olan Sosyal Reform Derneği’nin, Kıbrıs sorununa ilişkin görüşlerini kamuoyuyla paylaştığını yazdı.

Habere göre OPEK görüşlerini aktarırken, Kıbrıs sorununun derhal çözümlenmesinin mümkün ve gerkli olduğuna dikkati çekti.

OPEK, görüşleri içerisinde AB’nin son zamanlarda ortaya koyduğu katalizör role ilişkin hazırlığın yanı sıra Kıbrıs Türk liderliğinin ilk kez AB’nin müdahil olmasını kabul etmesinin de ümit verici bir unsur olduğunu belirtti.