BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide dün DİSİ Başkanı Averof Neofitu ve DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos ile görüştü.

Görüşme sonrasında Neofitu, “istenenin, siyasi ve ekonomik sürdürülebilir bir birleşik Kıbrıs olduğu” mesajını verirken Papadopulos müzakerelerde yanlış usul izlenmekte olduğunu söyledi.

“MÜZAKERELERİN HEDEFİ...”

Fileleftheros’un haberine göre, Neofitu, Eide ile dün DİSİ merkez binasında yaptığı görüşmenin ardından basına yaptığı açıklamada “müzakerelerin hedefi, siyasi ve ekonomik açıdan sürdürülebilir bir birleşik Kıbrıs ve Avrupa’da cereyan edenlere katkı koyabilir ve AB’nin işleyişinde sorun yaratmayacak bir ülkedir” ifadesini kullandı.

Eide ile uzun, önemli ve faydalı bir görüşme yaptıklarını ve DİSİ’nin birleşik Kıbrıs vizyonunu anlattıklarını söyleyen Neofitu, “Çözüm bulmak yeterli değil. Önemli olan çözümün yalnız siyasi açıdan değil, ekonomik açıdan da sürdürülebilir olmasıdır. Bizim açımızdan en üst mesele budur” dedi Neofitu, anlattıklarına Eide’nin olumlu yaklaştığını anlattı.

Neofitu, Eide ile görüşmede müzakerelerin özüne de girilip girilmediği sorulduğunda, Özel Danışman ile temaslarının, ne Rum Yönetimi Başkanı, ne de Rum Müzakereci ile temaslarının yerine geçmediğine işaret etti. Eide’ye istek ve endişelerini aktardıklarını söyleyen Neofitu, “Ada’nın bütün yasal sakinlerinin çözümden sonra kendilerini güvenli ve işleyebilir bir devlette hissetmeleri önemlidir. Gündelik yaşamları daha iyi olmasa bile en azından bugünkü gibi olmalıdır” dedi.

“USUL YANLIŞ...”

DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos ise Eide’yle görüşmesinin ardından “Kıbrıs sorununu Türk koşullarıyla müzakere ediyoruz. Bu prosedürün değişmesi gerek” vurgusunu yaptı.

Papadopulos, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in müzakerelerde izlenen bu usulün “ne kadar tehlikeli” olduğunu artık anlaması ve yaklaşım şeklini DİKO’nun önerdiği gibi, kökten değiştirerek Kıbrıs sorununda yeni bir strateji geliştirmesi gerektiğini söyledi.

Eide ile Kıbrıs sorununda esaslı müzakerelerin başlaması konusunu ele aldıklarına işaret eden Papadopulos, “DİKO izlenmekte olan usulün tamamen yanlış olduğuna inanıyor” dedi. Eide’nin bütün bu söylediklerine cevap verip vermediği sorusuna olumsuz yanıt veren Papadopulos,  “Sorunun, müzakerelerin başlaması için seçtiği usülle ilgili olduğunu düşünüyor” dedi.

Politis ise haberi “Eide DİSİ ve DİKO’yla Görüş Alış Verişinde Bulundu” başlığı altında özetledi.