BM Genel Sekereteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin bugün adaya gerçekleştireceği ziyaret ve resmi temaslarında, doğal gaz konusunun Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerine paralel şekilde görüşülmesi karşılığında Barbaros gemisinin “çekilmesini” içeren bir öneriyi gündeme getireceği iddia edildi.

Fileleftheros gazetesi, “Hidrokarbonların Görüşülmesiyle Barbaros’un Gitmesi – Espen Barth Eide Lefkoşa’ya Formül Getiriyor” başlıkları altında verdiği haberinde, Yunanistan’da temaslarda bulunmasının ardından bugün adaya gelmesi beklenen BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide’nin Kıbrıs Rum tarafına öneri sunmaya hazırlandığını iddia etti.

Elde ettiği bilgilere dayandırarak gazete, Eide’in, Türkiye’nin sismik araştırma gemisi Barbaros Hayreddin Paşa’nın Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi’nden (MEB) ayrılması ve sözde MEB’de bulunan doğal gaz yatakları konusunun, Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerine paralel olacak şekilde müzakere edilmesini içeren bir öneri sunacağını savundu.

Habere göre Eide’nin önerisinde, doğal gaz konusunun Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türklerden oluşan bir komite yada düşünce kuruluşunda ele alınması ve bu komite yada düşünce kuruluşunun görev ve yetkilerinin iki tarafın görüşmeleriyle belirlenmesi yer alıyor.

Gazete, Eide’nin Yunanistan Başbakanı Andonis Samar ve Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos’la görüşmeler gerçekleştirdiğini ve temasları sonrasında yaptığı açıklamada, “müzakerelere geri dönüş koşullarının oluşturulması gerektiğini” vurguladığını yazdı.

Eide açıklamasında, bu durumun çeşitli faktörler tarafından sürdürüldüğünü ve Barbaros Hayreddin Paşa gemisinin varlığının bunlardan biri olduğunu vurgulayarak “Kıbrıs’ta herkesin hidrokarbonların adanın bir bölümüne değil tüm adaya ilişkin olduğuna inanması ve iki tarafın doğal gazdan gelecek gelirleri de içeren, adanın geleceğini ortaklaşa düşünecekleri bir çerçeve yaratılması için daha yapıcı bir yol bulunması gerektiğini” belirtti.

Eide, “birbirleriyle ilişkili olan ve geliştirmeye çalıştıkları bir fikirler paketinden de” söz etti ve bunların Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’yla görüşüleceklerini ifade etti.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Venizelos ise açıklamasında, çözüm müzakerelerinin Şubat 2014’te uzlaşılan çerçevede yeniden başlamasını desteklediklerini belirterek müzakerelerin yeniden başlamasının yollarının mevcut olduğunu ancak ilk önce krizi yaratanların girişim üstlenmesi gerektiğini söyledi.

Müzakerelerin başlayabilmesi için Barbaros’un bölgeden ayrılması koşulu olup olmadığının sorulması üzerine ise Venizelos, Barbaros gemisinin faaliyetlerinin “uluslar arası hukuka hakaret olduğu ve burada da görevi uluslar arası hukuka hizmet etmek olan BM’nin bir sürecinden bahsettikleri” yanıtını verdi.

Gazete ayrıca, dün akşam adaya gelmiş olması beklenen Eide’nin dün Cumhurbaşkanı Eroğlu’yla bir telefon görüşmesi yaptığını da vurguladı.

Simerini gazetesi konuya ilişkin haberini: “Eide Valizinde Formülle Geliyor” başlığı altında verirken, Eide’nin formülünün, Güney Kıbrıs’ın sözde kendi MEB’indeki egemenlik haklarının ve Kıbrıslı Türklerin de geleceklerine ilişkin bir şeyi müzakere etme hakkının tanınmasını öngördüğünü iddia etti.