Kıbrıs Rum tarafında, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un, biri UNFCYP diğeri ise iyi niyet misyonu olmak üzere, iki ayrı rapor hazırlama niyetinin, düşünceye neden olduğu belirtildi.

Politis gazetesi “Eide İlerleme Raporu Hazırlıyor-Eide İlerlemeyi Kayda Geçiriyor” başlıklı haberinde, BM Genel Sekreteri Ban’ın Özel Danışmanı tarafından hazırlanacak, Ban’ın iyi niyet misyon raporunda, iki lider arasında şu ana kadar sağlanan ilerlemenin kaydedileceğini yazdı.

BM’nin, ilk baştaki niyetinin, müzakerelerdeki gelişmelere ilişkin ifadeleri, bilinen bir taktik olan UNFICYP raporuna dahil etmek olduğunu yazan gazete UNFICYP raporunun, ya bugünlerde ya yıl sonundan önce ya da yılın ilk günlerinde yayımlanmasının da söz konusu olduğuna dikkati çekti.

Gazete BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin girişimiyle, müzakerelerdeki gelişmelere ilişkin olarak, ikinci, ayrı bir rapor hazırlanmasının gerekli olduğu şeklinde değerlendirme yapıldığının görülmekte olduğunu yazdı.

BM Genel Sekreteri Ban’ın, Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin bu süreç içerisine damgasını  vurmak istediğini yazan gazete Eide’nin bu şekilde, bugüne kadar kaydedilen ilerlemeyi kağıda geçireceğini belirtti.

Rum Hükümet kanadında Eide’nin raporunun içerisinde ne olacağına dair net bir görüntünün bulunmadığını, bunun son dakika kararı olmasının söz konusu olduğunu belirten gazete  ayrıca bunun ne zaman yayımlanacağına dair de bir belirtinin de olmadığını yazdı.

Habere göre söz konusu rapor olası senaryoyla, UNFICYP raporundan önce yayımlanacak.

Rum Hükümeti’nin, ayrı bir raporun, iç cephede tepkilere ve ara bir çözümün söz konusu olduğu şeklindeki yorumlara neden olacağı endişesini taşıdığını yazan gazete Kıbrıs Rum tarafının itirazlarının, Eide’yi bu adımı ileri götürmekten vazgeçirmesi için yeterli olmadığını da belirtti.

Gazete Rum Haber Ajansı’nın (KİPE) diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberine atıfta bulunarak UNFICYP raporunun sürprizler içermediğini yazdı.

Habere göre bir diplomatik kaynak KİPE’ye yaptığı açıklamada BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, müzakerelere ilişkin gelişmeler konusunda rapor içerisinde kargaşa yaratmak istemediğini ayrıca her şeyin normal bir şekilde seyredeceğine ilişkin inancını dile getirdi.

Gazete BM Genel Sekreteri Espen Barth Eide’nin Güvenlik Konseyi üyelerini sözlü olarak bilgilendirmesinin 25 Ocak tarihinden 26 veya 27 Ocak tarihine alındığını da yazdı.