Kıbrıs Rum tarafının, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, hidrokarbonlar konusunun Kıbrıs müzakerelerine paralel olarak görüşülmesi şeklindeki önerisini gündemden tamamen kaldırmayı hedeflediği, konunun yarınki Rum Parti Başkanları Konseyi toplantısında ele alınacağı bildirildi.

Gazeteler, Rum Parti Başkanları Konseyi’nin yarın yapacağı toplantıda BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide’nin önerisine “kırmızı kart” göstereceğini ve öneriyi gündemden tamamen kaldırmayı amaçladığını yazdılar.

Fileleftheros, Eide’nin önümüzdeki Pazartesi adaya geleceğini hatırlatarak; Kıbrıs Rum tarafının, eski Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas ve 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat arasında, doğal gazın çözümden sonra nasıl kullanılacağına ilişkin bir uzlaşı olduğunu, bu yüzden de Kıbrıs sorununda anlaşmaya varılıncaya kadar bu konuyu bir daha görüşmeyeceğini bildirmeyi amaçladığını yazdı.

Habere göre yarınki Rum siyasi parti başkanları toplantısında Kıbrıs sorununda atılacak adımlar ve ileri sürdükleri “Türk kışkırtmalarının” önlenmesine yönelik kararlar alınması bekleniyor.

Gazete ayrıca, Kıbrıs Rum tarafının, Cuma günü Türkiye’yi ziyaret etmesi beklenen ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’dan, Kıbrıs sorunu ve Güney Kıbrıs’ın tek yanlı ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölgesinde (MEB) varolduğunu ileri sürdükleri Türkiye kışkırtmalarını gündeme getireceğine dair söz aldığını iddia etti.

Habere göre Kıbrıs Rum tarafı, Biden’in temaslarından elle tutulur bir sonuç çıkmasını ise öngörmüyor.

VENİZELOS: “SICAK OLAYI BERTARAF ETMEYE HAZIRIZ”

Öte yandan gazete, Yunanistan Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos’un, “Ege ya da Kıbrıs’ta çıkabilecek her türlü sıcak olayı bertaraf etmeye hazır olduklarını” söylediğini yazdı.

Habere göre bir basın kuruluşuna yaptığı açıklamada Venizelos, “böyle bir ihtimali engelleme konusunda büyük hazırlık içindeyiz” şeklinde konuştu.

Venizelos “Gerginliğin artmasını önlemek için hızlı hareketlerde bulunuyoruz. Askeri gerginlik bölgeye ve Yunanistan’a fayda sağlamaz” ifadelerini kullandı.