Rum siyasi partilerinin, Kıbrıs sorunundaki gelişmelerle ilgili sözleri nedeniyle Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’i “topa tuttukları” bildirildi.

Fileleftheros’un haberine göre, DİKO, “Başkan Anastasiadis iç cephede birliğin şart olduğunu söylüyor ancak Türkiye’yi beraat ettirmeye ve Kıbrıslı Rumları,  Kıbrıs sorununun çözümünü istememekle suçlamaya devam ediyor” vurgusunu yaptığı açıklamasında özetle şunları öne sürdü:

“Akıncı Kıbrıs sorunu 2016’da çözülmezse bizi taksimle tehdit ederken Erdoğan da garantilerin Türkiye’nin kırmızı çizgisi olduğunu açıkça söylerken, o, Türkiye’de olumlu söylem saptıyor. 2004’ü haklı çıkarmak için halkımızı bölenin Başkan Anastasiadis’ten başkası olmadığı artık aşikardır.”

Ekologlar Hareketi Vatandaşlar İşbirliği açıklamasında “Omorfo’nun iadesi kırmızı çizgidir, Başkan Anastasiadis bundan ödün veremez. Başkan, ABD’nin, Nuland’ın ekim ayı içerisindeki ziyaretinde uygulayacağı gibi baskılara rağmen direnmelidir” ifadesini kullandı.

ELAM Anastasiadis’in Güzelyurt’la ilgili sözlerini yorumlarken “işgal altındaki bütün topraklar iade edilmeden çözüm olmaz” iddiasında bulundu.

EDEK ise Anastasiadis’i “çoklu konferans veya Toprak başlığını Kıbrıs dışında görüşme taahhüdü verip vermediğini” açıklamaya çağırdığı açıklamasında “Siyasi bir ara anlaşma kabul etmesinin söz konusu olmadığını açıkça belirtmişti. Ulusal Konsey’in bilgisi dışında çoklu bir konferans ve Toprak başlığını Kıbrıs dışında görüşmek için taahhüt verip vermediğini açıkça söylesin” dedi.

DİSİ ise bu eleştiriler üzerine yayımladığı açıklamada şu cevabı verdi: “Başkan Anastasiadis’in Kıbrıs Rum tarafının ilkelere dayalı tezlerini savunmaya ve yoğunlaştırılmış görüşmelerden işleyebilir bir anlaşma çıkmasını sağlamaya çalıştığı bu dönemde siyasi parti başkanlarından Başkan Anastasiadis’i hedef alan açıklamalar yapılıyor. Gerçek şu ki biz, olguları incelemekle yetiniyoruz.  Kahve fincanındaki işaretleri okuyacak özel güçlere veya mekanizmalara sahip değiliz.”