Rum basınında bugün yer alan bir haberde, “Türk tarafının, esas olarak Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile BM Genel Sekreteri Ban arasında bir görüşme yapılmasını arzulayarak; Sonbahar başında Kıbrıs sorunuyla ilgili çoklu bir konferans toplanması senaryosunu ileriye götürdüğü” ileri sürüldü.

Fileleftheros gazetesi “Üçlü Konferans İçin Çoklu Konferans… Türkler Sonbaharda Konferans Toplanması İçin Çıtayı Yükseltiyor” başlıklı haberinde, “bilgi sahibi kaynaklara” dayanarak, “Akıncı ve Anastasiadis ile BM Genel Sekreteri Ban arasında, Eylül ayında, BM Genel Kurulu toplantısı çerçevesinde en nihayetinde bir görüşme gerçekleştirilmesi için, Türk tarafının, çoklu konferans ile birlikte açıkça çıtayı yükseltmek istediğini” öne sürdü.

Öte yandan gazete, “Böyle bir gelişmeye şu an mümkün olarak bakılmadığını, çünkü çoklu konferans toplanması için üçü veya daha fazlasının bir araya gelmesini haklı çıkaracak olan bir noktaya ulaşılmasının beklenmediğini” kaydetti.

Gazete yine “elindeki bazı bilgilere” dayanarak, müzakerelerin hızlı bir tempoyla ilerlemesi ve ortaya önemli görüş birlikleri çıkması durumunda, o zaman Akıncı ve Anastasiadis ile BM Genel Sekreteri Ban arasındaki görüşmenin, Ekim sonu veya Kasım’da gerçekleşebileceğine dikkati çekti.

Gazete, Türk tarafının, müzakere sürecinin ilerlemesi için acele edenin kendisi olduğu izlenimini vermek istediğinin açık olduğunu iddialarına ekledi.

AKINCI’NIN SÖYLEMLERİ RUM BASININDA

Öte yandan gazete, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın dün bir kabulü sırasında, Kıbrıslı Türk müzakereci Özdil Nami’nin geçtiğimiz günlerde Rum basınına verdiği demeçle ilgili bir soruya karşılık, “Müzakerelerde uzlaşma noktalarını artırarak eylül ayında New York’ta garantör ülkelerin de dahil olacağı bir çerçeveyi gerçekleştirmenin tüm tarafların açıklanmamış hedefi olduğunu” söylemesi, bugünkü Rum gazetelerine de haber oldu.

Gazete devamla “Akıncı’nın, Eylül’deki toplantının ‘üstü kapalı’ bir hedef olduğunu söylediğini” yazdı ve Akıncı ile Nami’ni açıklamalarını anımsattı.

Haber Politis gazetesinde ise, “Beyan Edilmemiş Hedef- Akıncı: İlerleme Olması Durumunda Eylül’de Çoklu Konferans Toplanması Mümkün- Akıncı Nami’nin Demeci Vesilesiyle Garantilerle İlgili Çoklu Konferans Toplanmasının İmkansız Olmadığını Söyledi- Ancak Henüz Yeterli İlerleme Sağlanmadığını İfade Etti” başlıklarıyla yer aldı.

Alithia gazetesi ise habere “Üstü Kapalı (Sessiz) Bir Şekilde New York’taki Çoklu Konferansa Doğru” başlığıyla yer verdi ve Cumhurbaşkanı Akıncı’nın, “tüm tarafların üstü kapalı hedefinin, müzakerelerin, Eylül ayında New York’ta çoklu bir konferans gerçekleştirilebilecek bir noktaya ulaşması olduğunu söylediğini” aktardı.

Gazete, Kıbrıs Türk tarafının Eylül ayında çoklu bir konferans toplanmasıyla ilgili açıklamalar yaptığını, ancak hakikatin henüz müzakerelerin bile başlamadığı şeklinde olduğunu da öne sürdü.

Simerini gazetesi ise “Çoklu Konferans Üstü Kapalı Hedef” başlıklı haberinde, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, Rum liderliğinin (Rumlardan) sakladığı şeyi yüksek sesle açıkladığını yazdı.

Haravgi ise habere “Eylül Ayında New York’ta Çoklu Görüşme- Akıncı Bunun Tüm Tarafların Üstü Kapalı Hedefi Olduğunu Söylüyor” başlıklarıyla yer verdi.

ANASTASİADİS’İN CNN TÜRK’E VERDİĞİ DEMEÇ RUM BASININDA

Öte yandan Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in CNN Türk’e verdiği mülakat bugünkü Rum gazetelerinde de yer aldı.

Fileleftheros gazetesi habere “Askeri Birliklerin Çekilmesiyle Çözüm” başlığıyla yer verirken, Politis “Kendisine Güvenmemiz İçin Türkiye’den Adım Atmasını Bekliyoruz”, Haravgi’de ise “N. Anastasiadis: Hepimiz Trenin Aynı Vagonunda Olalım” başlığıyla yer aldı.