Rum İnsani Konular Komiseri Fotis Fotiu, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, 2018 bütçesinin Cumhuriyet Meclisi’nde onaylanmasının hemen ardından Maronitlerin köylerine geri dönüşlerinin koordinasyonu için hükümetle toplantı yapacağı açıklamasını “Maronit cemaatinin kafasını karıştırma çabası” şeklinde yorumladı.

Haravgi’nin haberine göre, Fotiu, Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamanın KKTC devletinin “Maronit cemaatinin kafasını karıştırmayı hedefleyen ve Türk tarafının Crans Montana sonrasında yeni emrivakiler yaratmak  için hazırladığı planın bir parçasını teşkil eden aynı tahrikkâr eylemlerinin tekrarı olduğunu” ileri sürdü.

“Yeniden iskân, Kıbrıs Cumhuriyeti tüzüklerinde var olan bir konudur, her isteyen yer değiştirip işgal bölgelerine gitmek isteyen bunu bu tüzükler tahtında yapabilir” iddiasında bulunan Fotiu, Maronitlere “birlik içerisinde kalın ki olası gelişmeleri dikkatlice ve ciddiyetle göğüsleyelim” çağrısı yaptı.

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamayı, Fileleftheros “Maronitlerin Dönüşünü Yeniden Gündeme Getiriyorlar”, Politis ise “Kıbrıslı Türkler Maronitlerin Dönüşünü İleri Götürüyor” başlığıyla okurlarına aktardı.