Rum Başkanlığı İnsani Konular ve Dış Rumlar Komiseri Fotis Fotiu’nun, Barış Harekatı sırasında  22 Temmuz 1974’te Yunanistan’dan havalanan ve iletişimsizlik nedeniyle Rum Milli Muhafız Ordusu (RMMO) tarafından vurulan Noratlas tipi nakliye uçağı ve içerisindeki komandolarla ilgili Yunan Askeri Mezarlığı bölgesinde başlayan kazı çalışmaları hakkında medyayı bilgilendirdiği belirtildi.

Alithia ve diğer gazetelere göre, Fotiu, kazı çalışmalarının ilk aşamasının, beklenildiğinden önce tamamlandığını ve yavaş-yavaş ikinci aşamaya geçileceğini ifade etti.

Fotiu, yurt dışından uzmanların ileriki günlerde Güney Kıbrıs’a gelerek, tüm çalışmalara yardımcı olacağını söyledi.

İlk aşamanın başarıyla sonuçlandığını ifade eden Fotiu, görev yapan devletin tüm birimlerine, RMMO’ya, Eski Eserler Dairesi’ne ve çalışmaların koordinatörlüğünü yürüten Ksenofon Kallis’e teşekkürlerini iletti.

Uçağın, burada olduğunu gösteren ilk belirtiler çerçevesinde bulguların olumlu olduğunu ifade eden Fotiu, amacın sadece uçağın gövdesinin bulunması değil, uçak içerisinde yer alan kişilerin kalıntılarının da bulunması olduğunu belirtti.

Fotiu, uçak içerisinde yer alan ve hayatını kaybedenlerin yakınlarına, yakınlarının kalıntılarının bulunması için devletin elinden geleni yapacağı mesajını da gönderdi.

Bir başka soru üzerine Fotiu, girilecek olan bir sonraki aşamanın, tehlikelere gebe olduğunu, uçak içerisinde yer alan olası patlayıcılarla karşı karşıya kalınabileceği ihtimalinin bulunduğunu buna bağlı olarak tüm gerekli önlemleri almaları gerekeceğini ifade etti.

Öte yandan Fileleftheros gazetesi, Noratlas için yürütülen kazı çalışmaları çerçevesinde bulunan ilk parçanın uçağın kanadına, bulunan bir başka parçanın ise motoruna ait olduğunu, bulunan bazı küçük parçaların ise uçağın hangi bölümüne ait olduğunun ise henüz tespit edilemediğini yazdı.