Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu çerçevesinde yer alan çeşitli görüşmeler ve AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun İstanbul temasları ile güvenlik başlığı yeniden gündeme gelirken Rum ve Yunan hükümetlerinin bu konuda fikir geliştirme inisiyatiflerinin de sürmekte olduğu haber verildi.

Fileleftheros “Güvenlik Konusunda Hareketlilik… Garantiler Konusu Perde Önünde, Ankara’dan İletişim Hilesi… Perde Gerisi: Avrupa Birliği’nin Aktif Müdahiliyeti” başlığıyla manşete çektiği haberinde, müzakere prosedürünün sonunda görüşülecek olmasına karşın son günlerde gündemin ilk sırasına oturan güvenlik meselesinde formül arandığına işaret etti.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas’ın dün İstanbul’a gittiğini, AKEL Genel Sekreteri Kiprianu’nun da bu sabah, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e Cumartesi günkü İstanbul temasları hakkında detaylı bilgi vereceğini belirten gazete “Türkiye’nin, garantileri müzakere edeceği mesajı vermesine rağmen kaldırılmasını kabul ettiğine dair herhangi bir sinyal yok” ifadesini kullandı.

Gazete, Komiserler Mogherini, Stilianidis ve Hahn’ın TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile temaslarına işaret ederek, Brüksel’in de Kıbrıs sorununda aktif hareket ettiğini belirtti ve “AB, NATO ile işbirliğiyle bağlantılı ilave bir neden için de güvenlik konusuna ilgi gösteriyor” ifadesini kullandı.

Haberi “Garantilerle İlgili Sahne Kuruluyor” başlığıyla iç sayfasında detaylandıran gazeteye göre şu anda sahneyi, Rum ve Yunan hükümetlerinin güvenlikle ilgili inisiyatifleri ve Ankara’nın ‘değişim’ sinyalleri verme çabası oluşturuyor.

Gazete, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın Davos dönüşünde Ercan Havalimanı’nda yaptığı açıklamanın satırbaşlarını okurlarına aktardı.

Alithia “Türkiye-Yunanistan Garantileri Görüşüyor” başlıklı manşet haberinde, gayrı resmi ziyaret için dün itibarıyla Türkiye’de bulunan Kocas’ın, Rum yönetimiyle istişare ettikten ve onayını aldıktan sonra Türkiye’ye, garantiler ve çözümün güvenliğiyle ilgili “somut öneriler” götürdüğünü, ancak Türk hükümetinin de önerileri olduğunu yazdı.

Kocas’ın Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’le sürekli irtibat halinde olduğuna da dikkat çeken gazete “güvenilir kaynaklarına” dayanarak Kocas’ın Türkiye ziyaretinin özellikle Kıbrıs sorunuyla alakalı olduğunu, Türk yetkililerle garantiler ve çözümün güvenliği konularını masaya yatırmak amacını taşıdığını vurguladı.

“GÜVENLİK KONUSUNDA FİKİRLER GELİŞTİREN KOCAS’IN TÜRKİYE TEMASLARI ÖNEMLİ”

Habere göre AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu Rum Haber Ajansı’na (KİPE) yaptığı açıklamada, TC Başbakanı Davutoğlu ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile temaslarda bulunduğu İstanbul’dan dönüşünde,  Kocas’ın Türkiye temaslarının önemine vurgu yaptı.

Kiprianu “Sayın Kocas fikir üretmeleri için uzman akademisyenler atadığı garantiler ve güvenlik konularında istisnai bir çalışma yaptı. Bazı fikirler üzerindeki çalışmalar başlangıç aşamasındadır ve bunlar Kıbrıs Rum tarafının kapsamlı görüş belirlemesine yardımcı olacak” dedi.

Kocas’ın dün İstanbul’da Çavuşoğlu ile yaptığı temasları, güvenlik konuları ele alındığından, önemli diye niteleyen Kiprianu , “Türkiye’nin artık garanti konularını görüşmekte olduğuna” dikkat çekti.

“TÜRKİYE’NİN YUNANİSTAN’LA GARANTİLERİ GÖRÜŞMESİ ÖNEMLİ”

Kiprianu, Türkiye ve Yunanistan’ın, yani üç garantörden ikisinin dünkü görüşmesinden sonra güvenlik konusunda herhangi bir değişiklik olup olmayacağı sorusuna karşılık “Hayır, ama Yunanistan’ın Türkiye’yle görüşmesi, Türkiye’nin de görüşmeyi kabul etmesi önemlidir. Daha önce garanti ve güvenlik konularını görüşmeyi kabul etmiyordu” dedi.

Kocas’ın bu konuları başka mevkidaşlarıyla da görüştüğünün bilindiği hatırlatılarak, bunlar arasında İngiltere Dışişleri Bakanı’nın da olup olmadığı sorulduğunda, Yunanistan Dışişleri Bakanı’nı adres gösterdi.

Kiprianu Cumartesi günkü İstanbul temaslarını değerlendirirken Türk muhataplarına, toprak başlığıyla bağlantılı mülkiyete ilişkin fikirler götürdüğünü ve bir sonraki aşama olan garantilerin müzakeresine ilerleyebilmek için mülkiyetin çözülmesi gerektiği görüşünü ilettiğini söyledi ancak Türk askerinin çekilmesi konusunu da görüşüp görüşmediği sorusunu cevapsız bıraktı.

“TÜRKİYE TOPRAKLA İLGİLİ ROL OYNAYABİLİR”

Kıbrıs sorununun iç yönlerinde yetkinin Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’da olduğunu söylerken Ankara’nın mülkiyete muhtemel katkısının ne olabileceği sorulduğunda ise Kiprianu, özetle şunları söyledi:

“Var olan bazı sorunlar aşıldı ve bu başlıkta ilerleme kaydedildi. Bunun ötesinde mülkiyete kapsamlı bir düzenleme bulunması önemlidir ki burada da zorluklar var ve Türkiye rol oynayabilir. Toprak mülkiyetle sıkı sıkıya bağlantılıdır ve bunu Çavuşoğlu’nun ağzından da işittim. Toprakta, Türkiye’nin oynayacak rolü olduğuna inanıyorum ve bu konuda, Başkan Anastasiadis’le istişare içerisinde bazı fikirler sundum.” 

Gazete, Kiprianu’nun, sunduğu fikirlerle ilgili detay vermeyi reddederek “Dinlediler ve dikkate alınacağını umarım”  demekle yetindiğini vurguladı.

ANASTASİADİS’E İSTANBUL TUTANAKLARINI VERECEK

Habere göre Kiprianu, Cumartesi günkü temasları hakkında detaylı bilgilendirmeyi bugün yapacağı Rum Yönetimi Başkanı’na, Davutoğlu ve Çavuşoğlu ile görüşmelerinin tutanaklarını da verecek. Arzu ederlerse, bütün Yunan siyasi partilerine de bilgi vereceğini söyledi.

Simerini “Aynı Hizada… AKEL Genel Sekreteri Garantiler Konusunda Ankara ve Kıbrıslı Türk Tezleri Arasında Fark Görmüyor” başlıklı haberinde, KİPE’nin Kiprianu’ya, Ankara güvenlik meselesini görüşürüm derken Kıbrıs Türk tarafının garantilerin devamını istediğini belirterek, bu konuda Türkiye’nin ve KKTC’nin istekleri arasında çelişki görüp görmediği sorusuna verdiği cevabı aktardı.

Habere göre Türkiye ve KKTC’yi kastederek “aynı hizada olduklarını sanıyorum” diyen Kiprianu şöyle devam etti:

KİPRİANU TÜRKİYE VE KKTC’Yİ GARANTİLER KONUSUNDA AYNI HİZADA GÖRÜYOR

“Aynı argümanı bize Sayın Davutoğlu da aktardı. Kendisine, Kıbrıslı Türklerin 1963-64’te olanlardan dolayı kaygı duyuyor olabileceklerini ancak Kıbrıslı Rumların endişelerinin Türk istilasında olanlardan dolayı çok daha fazla olduğunu, Türk garantilerini kabul edemeyeceklerini söyledik.  Bu meseleye bir çözüm bulunması gerekecek.”

ÇELEBİS: “GARANTİLER KONUSU ŞİMDİLİK NABIZ YOKLAMA AŞAMASINDA”

Politis “Nabız Yoklama Zamanı… Başkan Bugün Türkiye Temasları Hakkında Bilgilendiriliyor” başlıklı haberinde, Kiprianu’nun Anastasiadis’e Cumartesi günü İstanbul’da yaptığı garantilerle ilgili temaslar ve Türkiye’nin Rum yönetiminin “niyetine ikna etmek için bazı somut adımlar atması gerektiği” mesajına verdiği cevap hakkında bilgilendireceğini yazdı.

Habere göre İstanbul ziyaretinde Kiprianu’ya eşlik eden AKEL Kıbrıs sorunu masası başkanı Tumazos Çelebis “Politis 107.6” radyosuna yaptığı açıklamada, “garantiler konusunun şimdilik araştırma (nabız yoklama) aşamasında olduğuna inanıyorum. Yunanistan, garantör güç kalmak istemiyor, İngiltere de bugünkü rolünün devamını gerekli bulmuyor ve fiilen Türkiye’ye baskı yapıyorlar” dedi.

Türkiye’nin, müzakerelerin son aşamaya gelmesinden önce niyetini açık etmeyeceği kanaatini ortaya koyan Çelebis “Türkiye müzakerelerin son aşaması olarak mülkiyet ve toprak başlıklarının kapatılmasını görüyor. Toprak ve garantiler, örneğin mülkiyet gibi teknik konular değil, büyük ölçüde karar alması nispeten daha kolay olan siyasi konulardır” ifadesini kullandı.

Çelebis, Türkiye’nin NATO garantilerini tercih ettiği yolundaki bilgiler sorulduğunda “Federal Kıbrıs’ın NATO değil AB üyesi olduğu şu anda Türkiye’de hiç kimse böyle bir şey konuşmuyor.  Türk yetkililerin AB’nin rolüne karşı tavrı olumsuz değildi” cevabını verdi.

“Türk tarafının AKEL Genel Sekreteri’nin İstanbul temaslarından çıkardığına inandığım mesajlardan biri, Türkiye’nin Kıbrıs sorununun çözümünü istemek için artık birçok sebebi olduğudur” diyen Çelebis, Kıbrıs sorununun Türkiye’nin Avrupa yönelişine ve bölgede oynamak istediği role engel olduğu görüşünü ortaya koyarak “Türkiye’nin Kıbrıs sorununa hapsolup kaldığı dolaylı ancak net şekilde anlaşıldı” dedi.

Çelebis, Türk yetkililerin Kiprianu’nun ortaya koyduğu hiçbir konuya olumsuz cevap vermeyip iç konularla ilgili her şeyi Cumhurbaşkanı Akıncı’ya havale ettiklerini, Ankara’nın, söz sahibi olmak istediği tek şeyin güvenlik konusu olduğunu söyledi ve “Kıbrıslı Rumların,  rolünden (Türkiye’nin) korktuğunu biliyor ve Kıbrıslı Rumlardan,  Kıbrıslı Türklerin korkularına anlayış göstermesini istiyor” ifadesini kullandı.

Haravgi Kocas’ın Türkiye temaslarıyla ilgili haberini “Garantiler Gündemin Üst Sıralarında… Kocas’tan Konuyla İlgili Önemli İnisiyatif ve Temaslar” ve Kiprianu’nun açıklamasını da “Garantilerin Müzakeresine Gidebilmemiz İçin Mülkiyet Çözülmeli… Kiprianu: Toprakta Türkiye’nin Oynayacağı Rol Olduğuna İnanıyorum”  başlığıyla aktardı.