Rum Bakanlar Kurulu Genel Sekreteri Theodosis Çiolas Rum tarafının yaşamakta olduğu kötü ekonomik şartlara karşın Kıbrıs sorununun en büyük milli meydan okuma olmaya devam ettiğini söyledi.

Alithia’nın haberine göre Anastasiadis hükümeti adına katıldığı bir anma töreninde konuşan Çiolas “esaret altındaki topraklarımızdaki işgale son vermek, herkesin barış içerisinde birlikte yaşayacağı şartları oluşturmak en üst önceliğimizdir” dedi.

KKTC Cumhurbaşkanlığı’na Mustafa Akıncı’nın seçilmesinin barış umudu yarattığına işaret eden Çiolas “Başkan Anastaiadis oluşan olumlu ortamı yeterince kullanmaya hazır ve çözüm için çalışmaya kararlıdır” dedi.

“KİŞİSEL MÜLKİYET HAKKI SİYASİ HİLEDİR. MÜZAKERELERE SON VERİLSİN”

Fileleftheros’a göre Girne kökenli Rumlar, “kişisel mülkiyet hakkına yapılan atfı Rum halkını iki bölgeli iki toplumlu federasyon çözümünü kabule ikna için ortaya atılmış diplomatik hile” görüyor ve müzakerelere son verilmesini istiyor.

Girne kökenli Rumların örgütlü bulunduğu “Özgür Girne” isimli örgüt tarafından yayımlanan bildiride “Sayın Akıncı ve Sayın Anastasiadis ve iki bölgeci parti başkanları Kıbrıslı Rumların ve Kıbrıslı Türklerin haklarına özen gösteriyorlarsa göçmen haklarını pazarlamaktan vazgeçsinler, kendiliğinden anlaşılır olanı talep etsinler” görüşü ortaya konuldu.

Örgüt, “üniter devlet” talebinde bulunduğu açıklamasında “Halkın iki bölgeli iki toplumlu federasyon çözümü için diyaloğa son verilmesini, Kıbrıs sorununun istila ve işgal sorunu olarak ele alınmasını talep etme zamanı gelmiştir” vurgusunu yaptı.

“KIBRISLI RUM SİYASİLER GÖÇMENLERİ, MÜLKLERİNİ GERİ ALMADA TEK BAŞINA BIRAKIYOR”

Vatandaşlar İttifakı da “Kıbrıslı Rum siyasiler, sahte ‘iyi ortamı’ korumak için bütün göçmenlerin evlerine geri dönme hakkını bırakıp göçmenleri, mülklerini geri alma meselesini olumsuz şartlar altında tek başına çözmeye bırakıyorlar” vurgusunu yaptı, şu görüş ortaya atıldı:

“Başkan Nikos Anastasiadis halkı uyutmak yerine Ulusal Konsey’i toplasın. Anastasiadis ile Akıncı mülkiyeti çözmeyerek yani göçmenlere mülklerinde hak tanımadan ve onları eşit sayıda Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk üyeden oluşan, göçmene malının gaspçısı ile eşit haklar tanıyan komisyona sürükleyerek mi çözmeye karar verdi.”