Güney Kıbrıs ile Bulgaristan, başta enerji olmak üzere, turizm ve tarım alanlarına ilişkin olarak karşılıklı anlayış memorandumu imzaladı.

Rum gazeteleri, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anstasiadis’in Bulgaristan temaslarına ve bu çerçevede imzalanan karşılıklı anlayış memorandumlarına yer verdiler.

Politis gazetesi, Bulgaristan’ın, bu çerçevede, Güney Kıbrıs ve Yunanistan ile üçlü işbirliğinde bulunmaya da ilgi gösterdiğini yazdı.

Habere göre Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis,  Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev ve Başbakan Boyko Borisov ile bir araya geldi.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, eşi Andri ve beraberindeki heyetin, St. Aleksandar Nevski Meydanında Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev tarafından resmi törenle karşılandığını yazan gazete resmi karşılama töreninin ardından iki yetkilinin, Bulgaristan Cumhurbaşkanlığı binasına geçtiğini, Plevneliev’in burada Anastasiadis’e en yüksek devlet nişanı olan “Stara Planina Nişanı’”nı verdiğini,  Anastasiadis’in ise Plevneliev’e III.Makarios Büyük Yaka nişanı taktığını belirtti.

Anastasiadis, temasları çerçevesinde Bulgaristan Meclis Başkanı  Tsetska Tsaçeva’nın, kendisi onuruna verdiği yemeğe de katıldı.

ANASTASİADİS-PLEVNELİEV ORTAK BASIN TOPLANTISI

Alithia gazetesine göre Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plenvneliev’in ortak basın toplantısı düzenledi.

Habere göre Anastasiadis bu çerçevede yaptığı açıklamada Bulgaristan’ın, Doğu Akdeniz ülkelerinin gelişim halindeki işbirliklerine müdahil olma ilgisini dile getirdiğini ifade etti.

Ele alınan konular arasında Avrupa Enerji Politikası’nın da bulunduğunu ifade eden Anastasiadis, gerekli alt yapıların kurulması ve enerji güvenliğinin güçlendirilmesine yönelik ortak inancın da dile getirildiğini belirtti.

Anastasiadis, Bulgar mevkidaşına, Doğu Akdeniz’deki enerji gelişmeleri, enerji işbirlikleri, bölgesel işbirlikleri konusunda bilgi verdi.

Bulgaristan’ın işbirliklerine müdahil olması ilgisi konusunda Anastasiadis, bu işbirliklerinin genişletilmesi, bir diğer deyişle, Bulgaristan’ın da, Güney Kıbrıs ve İsrail, Güney Kıbrıs-Mısır  ile birlikte üçlü işbirliklerine dahil edilmesi, daha sonra Yunanistan’ın da katılımıyla dörtlü işbirliğine ve gelecekte Güney Kıbrıs-Bulgaristan-Yunanistan-İsrail-Mısır şeklinde beşli işbirliğine genişletilmesinden bahsetti.

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Plevneliev ise açıklamasında iki ülke arasında var olan geleneksel  dostane ilişkilere değinirken iki ülke arasındaki diplomatik ve ticari ilişkilerin geliştiğini, Bulgaristan’daki yatırımlarda  Güney Kıbrıs’ın 6’ncı sırada yer aldığını belirtti.

Plevneliev, bu ilişkilerin, bugün yapılacak olan müteşebbis forumunda da ele alınacağını söyledi.

Güney Kıbrıs’ın enerji programına ilişkin  bir soru üzerine Plevneliev, Bulgaristan’ın, enerji kaynaklarının teminata alınmasına ilişkin makul fiyatlar getirmesi mümkün olan her programı incelediğini ifade etti.

Enerji alanında imzalanan memorandumun yeni perspektifler açacağını belirten Plevneliev, ülkesindeki enerji reformlarından bahsederek makul fiyatlara enerji kaynaklarının dağıtılmasına ilişkin bölgesel bir merkez kurmayı arzuladıklarını söyledi.

KARŞILIKLI ANLAYIŞ MEMORANDUMLARI

Politis gazetesi Güney Kıbrıs ve Bulgaristan Enerji Bakanları tarafından imzalanan enerji alanındaki karşılıklı anlayış memorandumunun, ikili işbirliğinin derinleştirilmesinin geliştirilmesine ilişkin ortak çerçevenin oluşturulmasını ayrıca enerji alanında karşılıklı olarak teknik ve bilimsel personelin eğitilmesi ve en iyi uygulamaların ileriye götürülmesini amaçladığını yazdı.

Gazete söz konusu işbirliğinin, hidrokarbon üretimi, araştırması, aranması, muhtemel ihracatı, çevrenin korunması için tedbir, deniz aşırı faaliyetlerin güvenliği, enerji alt yapılarının geliştirilmesi, yenilenebilir enerji kaynakları, enerji yeterlilik, enerji rezervlerini de öngördüğünü belirtti.

İki ülke arasında turizm alanında da karşılıklı anlayış memorandumu imzalandığını, özellikle din turizmine ve turizm şirketleri ve acenteleri arasında ortak turizm paketlerinin ileriye götürülmesine vurgu yapıldığını belirten gazete tarım alanındaki karşılıklı anlayış memorandumunun ise, tahıl ekimi, yem bitkileri, şarap yapımı, tarımsal turizm gibi alanlarda teknik ve bilimsel işbirliğinin geliştirilmesini öngördüğünü yazdı.