Güney Kıbrıs ile İsrail’in, Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi” (MEB) içerisinde “Afrodit” parseli olarak bilinen 12. parselden ortak istifadeyle ilgili yüzdeliklerde anlaşamadığı bildirildi.

Alithia gazetesi, edindiği bilgilere dayanarak aktardığı haberinde, İsrail’de birkaç gün önce gerçekleşen görüşmelerin gündeminde, “Afrodit” parselinden ortak istifade konusunun üst sıralarda yer aldığını; İsrail tarafının Güney Kıbrıs tarafına, “Afrodit” parselinin yüzde 10’dan biraz daha az bir kısmının kendi MEB’ine uzandığına dair bir rapor sunduğunu yazdı.

Gazete, Güney Kıbrıs’ın yaptığı çalışmaya göre ise, “Afrodit” parselinin yüzde 4’lük kısmının İsrail MEB’ine geçtiğini kaydederken, sonbahar aylarında yüzdelikler konusunda anlaşmaya varılmasının beklendiğini ve Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in, İsrailli mevkidaşıyla sürekli temas halinde olduğunu belirtti.

GELİŞMELER KIBRIS SORUNUNU DA ETKİLEYECEK

Gazete devamla, enerji konusundaki gelişmelerin, Kıbrıs sorunu müzakerelerindeki gidişatı da etkileyeceğini yazdı, özetle şöyle devam etti:

“Her durumda, önümüzdeki dönemde meydana gelecek gelişmeler, Kıbrıs sorunundaki gidişatı da etkileyecek. Müzakere süreci, İsrail-Türkiye ilişkilerinde ‘Türkiye’nin toprakları aracılığıyla Avrupa’ya gaz taşınması hedefiyle bölgede sıfır problem’ argümanı çerçevesinde normale dönmesi olgusuyla ilerliyor.

Doğalgazın herhangi başka bir yolla Avrupa’ya gitmesi olanaksızdır. Bölgede sıfır problem (gerek siyasi, gerekse askeri açıdan) olması da Kıbrıs sorununun çözümüne bağlıdır. Aksi bir durum olması halinde, Kıbrıs MEB’inden Türkiye’ye hiçbir boru geçemez. Başkan Nikos anastasiadis de, İsrail’e gerçekleştirdiği son ziyarette, bu konuyu İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun önüne koymuştur.”.

“EXXON-QATAR DESTEYİ YENİDEN KARIŞTIRIYOR”

Öte yandan Kathimerini gazetesi de, Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi (MEB)” içerisindeki 6, 8 ve 10 numaralı parseller için çıkılan ruhsat ihalesine başvuran “Exxon Mobil” ile “Qatar Petroleum” şirketlerinin, Doğu Akdeniz’de enerji konularıyla ilgili yeni olgular yaratmasının beklendiğini yazdı.

Gazete, edindiği bilgilere dayanarak, iki şirketin sıvılaştırılmış doğalgaz üzerinde durduğunu ve Güney Kıbrıs’ı, bu sektörde yatırım yapılabilecek en güvenli yer olarak gördüklerini kaydetti.

Haberde, bu durumun, Rum Hükümeti’nde, Vasiliko’ya sıvılaştırılmış doğalgaz terminali inşa edilmesi umudunu yeniden canlandırdığı ifade edildi.