Fileleftheros gazetesi ve diğer gazeteler, açıklamayı Rum Enerji, Ticaret ve Doğal Kaynaklar Bakanı Yorgos Lakkotripis’in yaptığını yazdı.

Habere göre Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, EVRO.KO heyeti ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, sonraki aşamada belirlenecek olan bakanlar düzeyindeki üçlü görüşmede, üç ülke devlet başkanlarının Kahire’de 8-9 Kasım tarihinde gerçekleştirecekleri zirve toplantısında ele alacağı konuların değerlendirileceğini ifade etti.

Lakkotripis, gerek Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Mısır arasındaki Enerji Bakanları düzeyinde üçlü bir görüşmenin hazırlığı içerisinde olduklarını, bunun da, üç ülke arasında kurulmaya başlayan derin ilişkinin göstergesi olduğunu söyledi.

Üç ülke arasında enerji konularında işbirliği yapılması çerçevesinin bulunup bulunmadığı şeklindeki bir soru üzerine, Lakkotripis, Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in açıklamalarına atıfta bulunarak bunun net olduğunu belirtti.

Bölgedeki diğer ülkeleri, bu çabaya katılmaya çağırdıklarını, bunu sürekli olarak yinelediklerini belirten Lakkotripis, Doğu Akdeniz’deki hidrokarbonun, ihtilaf değil barış ve istikrar kaynağı olacağına inandıklarını söyledi.

Lakkotripis, 9. parseldeki “Onasagoras” yatağındaki çalışmaların, ileri sürdükleri “Türk meydan okumalarına” karşın normal bir şekilde devam edeceğini, ortaya koydukları bir zaman takviminin bulunduğunu ve tüm “meydan okumalara” karşın bunu ileriye götüreceklerini ifade etti.

PARTİLERDEN MEMNUNİYET

Politis gazetesi, Rum siyasi partilerinin, Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Mısır Dışişleri Bakanları arasındaki üçlü görüşmeye dair memnuniyetlerini dile getirdiğini yazdı.

Habere göre KS EDEK Başkanı ve Meclis Başkanı Yannakis Omiru, üçlü görüşmeyi ve üç ülke arasında yapılacak zirveyi,  geniş bölgede işbirliği, barış, istikrar ve güvenlik koşullarının şekillenmesine yönelik  hareket olarak nitelendirdi.

Omiru, bölgedeki başka ülkelerin de katılımıyla işbirliğinin genişletilmesi gerektiğini ifade etti.

Omiru açıklamasında ayrıca Türkiye’ye siyasi bedel ödemesine neden olacak tedbirlerin artırılmasını da istedi.

DİSİ yaptığı açıklamada, Mısır ile olan işbirliği ve dostane ilişkinin önemine vurgu yaptı ve Mısır’ın bölgedeki işbirliği ve istikrar için önemli role sahip olduğunu belirtti.

DİSİ açıklamasında ayrıca üç ülke arasındaki işbirliğinin, bölgenin gereksinimi olan uzlaşma ve diyalog çeşidi açısından prototip de olabileceğini ifade etti.

EVRO.KO Başkanı Dimitris Şilluris ise, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, üç ülke arasındaki üçlü görüşmelerden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirirken Enerji Bakanları düzeyindeki yeni görüşmenin, bu anlaşmanın derinleştirilmesi, genişletilmesi ve doğru yaklaşımın çerçevesini teşkil ettiğini de söyledi.

Rum Çevreciler ve Ekologlar Hareketi ise açıklamasında, üç ülke arasındaki ilişkilerin derinleştirilmesini olumlu olarak nitelendirdi.

Çevreciler ayrıca İsrail, Mısır gibi ülkelerle bölgede stratejik rol oynayan ülkelerle çok yönlü işbirliği yapılmasının, kendilerinin Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e ilettiği öneriler arasında da bulunduğuna dikkati çekti.