Sözde “Omorfo Belediye Başkanı ve belediye meclisi üyeleri” ile bazı örgütler ve siyasi parti temsilcileri, Güzelyurt’un iadesi talebiyle Güney Kıbrıs’ta bulunan BM Güvenlik Konseyi beş daimi üyesi ülkenin büyükelçiliklerine, Rum Yönetimi Başkanı’na ve Meclis Başkanı’na bildiri verdiler.

Fileleftheros ve diğer gazeteler, “Omorfo” kökenli Rumların söz konusu bildiriyle AB ve BM’den, Kıbrıs sorunundaki tutumunu değiştirmesi yönünde Türkiye’ye baskı yapmasını istediklerini yazdılar.

Habere göre sözde “Omorfo Belediye Başkanı” Haralambos Pittas, ABD ve Rusya’nın Güney Kıbrıs büyükelçilerine bildirinin verilmesi sonrasında yaptığı açıklamada, “garantilerin çağ dışı olduğu ve bunu savunanların AB ve BM’ye hakaret etmiş olduklarını” iddia etti.

Habere göre bildiri veren heyette DİSİ’yi temsil eden Hristos Pallis ise açıklamasında, Türkiye’nin garantörlüğünü içeren bir çözümün kabul edilmesinin söz konusu olmadığını belirtirken AKEL temsilcisi Hristos Hristofidis ise Güzelyurt’un Kıbrıs Rum idaresine verilmediği bir çözümün söz konusu olamayacağını öne sürdü.

Habere göre heyette yer alan diğer parti temsilcileri de Güzelyurt’un iadesi talebi ve Türkiye’nin garantörlüğüne karşı olduklarını içeren açıklamalarda bulundular.