Fileleftheros gazetesi, uzlaşı sağlanan GYÖ’ler arasında bulunan, mobil telefon ağlarının birleştirilmesi konusunda “ilgili yasanın aşılması” sorununun ortaya çıkabileceğini iddia etti.

Gazete, Güney Kıbrıs’taki şirketlere, Türk şirketlerinin KKTC’de faaliyet gösteren yan şirketleriyle işbirliğini yasaklayan bir yasa olduğunu ve ilk olarak bu engelin aşılmasının gerekeceğini öne sürdü.

Elektrik şebekelerinin birleştirilmesi konusunda ise, konunun siyasi boyutunun yanı sıra teknik boyutunun da sorunlu olduğunu iddia eden gazete, daha önce iki tarafın elektrik ağının birleştirilmesinin “acil durumlarda ve risk alarak” yapılmasına karşın şimdiki durumda inceleme yapılması gerekeceğini vurguladı.

Mahi gazetesi ise, yeni sınır kapılarının açılması ve cinsiyet eşitliği komitesinin kurulması dışında kalan üç GYÖ’nün uygulanmasının mümkün olmadığını iddia etti.

Gazete, mobil telefon ağlarının birleştirilmesi, elektrik şebekelerinin birleştirilmesi ve radyo-TV yayını frekanslarının düzenlenmesi önlemlerinin hayata geçirilmesi için “Kıbrıs’ta ikinci bir devlet varlığının fiilen (de facto) tanınması gerektiğini” öne sürdü. Gazete,  müzakerelerde ilerleme sağlanamaması ve çıkmaza girilmesi durumunda bu önlemlerin uygulanmasının Kıbrıs’ın bölünmüşlüğünü ve KKTC’nin düzeyinin yükseltilmesini arttıracağını savundu.