Rum İçişleri Bakanı Sokratis Hasikos’un, Roman kökenli Kıbrıslı Türklerin Limasol’da kaldıkları evlerden tahliye edilmeleri kararı, Rum Tarım Bakanı Nikos Kuyalis’in ise hellimle ilgili açıklamada bulunduğu bildirildi.

Politis gazetesi, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın dün BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamada hellim ve Roman kökenli Kıbrıslı Türklerle ilgili açıklamada bulunduğunu kaydederek, bu konularda yetkili olan Hasikos ve Kuyalis ile iletişime geçtiklerini belirtti.

HASİKOS

Habere göre, gazeteye konuşan Hasikos, Kıbrıslı Türklerin yasadışı tasarruf nedeniyle evlerden tahliye edilmeleri kararının alındığını savundu.

Tahliyelerin bahse konu Kıbrıslı Türklerin KKTC’de mal sahibi olduğunun saptanması üzerine gerçekleştiğine dair Kıbrıs Türk basınında çıkan haberi yalanlayan Hasikos, tahliyelerin önceden haber verilmeksizin gerçekleştirilmediğini, yasalar gereğince ve Kıbrıslı Rum hak sahiplerinin ihtiyaçlarının karşılanması için yapıldığını öne sürdü.

Gazete haberinde, Roman kökenli Kıbrıslı Türklerin geçici olarak otellere götürüldüğünü ve giderlerin Rum Yönetimi tarafından karşılandığını da kaydetti.

KUYALİS

Öte yandan Kuyalis ise gazeteye yaptığı açıklamada, hellim konusunda tek benimsenmeyen Kıbrıs Türk tezinin, Kıbrıs Türk menşeli hellimlerin denetimlerinin (Kıbrıs Türk hayvan ürünlerinin “yasal limanlardan”  ticaretine izin verilmesi için Yeşil Hat Tüzüğü’nde değişiklik yapılması çerçevesinde) Kıbrıs Türk Sanayi Odası tarafından yapılması olduğunu öne sürdü.

Bu tezin AB tarafından reddedildiğini söyleyen Kuyalis, kendisinin de Kıbrıslı Türklere kolaylık sağlanması amacıyla denetimlerin (Rum) Veteriner Dairesi tarafından değil, bağımsız bir şirket tarafından yapılmasını önerdiğini savundu.